Luxusbútorba rejtett számítógép

Egy nemrég beindított amerikai vállalkozás úgy véli, jó üzlet csúcsteljesítményű személyi számítógépeket kézzel készített luxusbútorokba építeni. A Truvia egyedi megrendelésre vállalja bármilyen – modern vagy akár XV. Lajos korabeli stílusú – bútorszámítógép elkészítését. Csak egy dolog lohaszthatja a vásárlókedvet: az ár, egy csinosabb darab ugyanis 55 000 dollárt, azaz nagyjából 10 millió forintot kóstál.

John Wojewidka cégalapító szerint ma a technológia elrejtése a trend. „Az emberek nem szeretik, ha maga a technika áll otthonuk középpontjában” – mondja. Innen jött az ötlet, hogy szervezett keretek között kellene foglalkozni a számítógépek beépítésével, és így született meg a Truvia. Állítólag az elképzelés még a Microsoft érdeklődését is felkeltette, hiszen a szoftvervállalat is szívesen látná a pc-t a nappalik egyik standard berendezési tárgyaként.

A vállalat jelenleg dizájnprototípusokon dolgozik és belsőépítészeket próbál a projekt mellé állítani. Wojewidka szerint cége várható ügyfelei olyan módosabb családok lehetnek, akik új vagy felújított otthonukban nem szeretnék egy hagyományos pc-vel megtörni a belső tér harmóniáját.

A bútorokhoz a számítógépeket a csúcsteljesítményű pc-ket forgalmazó VoodooPC szolgáltatja, ezeket építik be nagy gonddal az íróasztalba vagy a szekreterbe, vagy a megrendelő által választott bármilyen más bútorba. Az egyik legnagyobb kihívást a számítógép által termelt hő elvezetése és a hardver fejleszthetőségének biztosítása okozza. Utóbbi azért, mert a Truvia berendezési tárgyait aligha cserélik le a vásárlók kétévente, ahogy a pc-ket. „Ha valaki 40 000 dollárt ad egy bútordarabért, nem fogja azt két év múlva kidobni” – mondja Wojewidka.

Az ötlet egyébként nem teljesen új. A Swedx például már néhány éve bizonyította, hogy a fával borított számítógépes perifériák készítése nem fából vaskarika. A svéd vállalat szintén azokat célozza meg, akik nem szeretnék a hagyományosan rusnya számítógépházakkal és monitorokkal elcsúfítani otthonaikat, irodáikat.