Lopással vádolják a magyar játékfejlesztőket

Négy korábbi alkalmazottja és az őket alkalmazó rivális cég ügyvezetője ellen tett feljelentést szerzői jogok megsértésének alapos gyanúja miatt az egyik jelentős hazai komputerjáték-fejlesztő cég, a Stormregion Kft., mely szerint a volt dolgozók magukkal vitték és egy másik programban felhasználták a Codename: Panzers című játék programkódját, ún. motorját. A rendőrség májusban indított nyomozást az ügyben – akkor még ismeretlen tettes ellen –, és nemrég 66,5 millió forintos vagyoni hátrányt állapított meg.

Szerémy Tamás, a Stormregion fejlesztési igazgatója lapunk értesüléseit megerősítve elmondta, hogy a jogsértéssel a szintén játékfejlesztéssel foglalkozó Mithis Entertainment Kft.-t vádolják. A feljelentés megtételére azt követően került sor, hogy a Gamestar című, számítógépes játékokkal foglalkozó magazin márciusi számában elolvasták a Mithisnél fejlesztett Joint Task Force háborús stratégiai játékról szóló anyagot, és a laphoz adott CD-n megnézték a játékmenetet bemutató screenshotokat és videókat. A kísérteties hasonlóságok alapján feltételezték, hogy a játékhoz a Panzers motorját használták fel, és miután ezt szakértői vélemény is alátámasztotta, a rendőrséghez fordultak – közölte Szerémy.


Jelenet a Joint Task Force-ból. Túllőttek a célon.

A BRFK gazdaságvédelmi főosztálya által vizsgált ügy jelenleg nyomozati szakaszban van – tájékoztatta az IT.newst a Stormregiont képviselő ügyvéd, Dr. Novák Tamás, aki azt is elmondta, hogy a Mithisnél két alkalommal is tartottak házkutatást. A nyomozás lezárultával az ügy – melynek öt gyanúsítottja van, a négy átigazolt programozó és a Mithis ügyvezetője – átkerülhet az ügyészséghez vádemelésre. Novák hozzátette, hogy az általuk becsült kár jelentősen meghaladja a rendőrségi igazságügyi szakértő által megállapított összeget: ők mintegy 300 millió forintra taksálják a kár értékét, és ennek érvényesítése érdekében polgári pert is indítottak.

A lét a tét

Szerettük volna megkérdezni a Mithis vezetőit is a vizsgálatról, de hiába próbálkoztunk. A cég nagyjából egy héttel ezelőtt váratlanul kiköltözött Rákóczi úti irodájából, és semmiféle elérhetőséget nem hagyott hátra – tudtuk meg az irodaházat üzemeltető vállalattól –, honlapja pedig már hetek óta nem elérhető.

A Mithis nevéhez fűződik a Nexus: The Jupiter Incident és a Creature Conflict: The Clan Wars című játékok fejlesztése. A Joint Task Force megjelenését jövőre tervezték. A játék kiadója, a holland HD Interactive október végén kötött megállapodást a Vivendi Universal Gamesszel a magyar fejlesztésű szoftver globális terjesztéséről, amelyet a piacon jelentős szereplőnek számító Sierra Entertainmentre bíztak.

Azóta történt