Információcunami várható a londoni olimpián

A londoni olimpia előkészítő munkálatai a vége felé járnak, és az egyik komoly kihívás a világ legnagyobb sportrendezvénye szervezői számára, hogy képesek-e és milyen színvonalon megteremteni azt az informatikai hátteret, melyet 2012-ben a digitális korszak áldásaihoz hozzászokott sportolók, vendégek, szakértők, nézők elvárnak. A rendszerek felkészítettségéről, a tesztekről és a kihívásokról az AP hírügynökség munkatársa készített összefoglalót hétfőn.

Az okostelefon és a stream a legnagyobb kihívás

A Brit Olimpiai Szövetség vezetője, Andy Hunt azt jósolja, hogy a 2012-es londoni olimpiát akár „Twitter-játékoknak” is nevezhetik, utalva arra, hogy az internetes információ-megosztás uralja majd a rendezvényt, és az angol főváros infrastruktúrájának (vezetékes hálózatának, telefonvonalainak és wifi hotspotjainak) állnia kell majd a soha máskor nem tapasztalható terhelést. Hasonlóképp ezt tartja a fő megoldandó problémának a brit internetszolgáltatók szövetsége is. A Vodafone egy szakértője érzékletesen úgy fogalmazott, hogy olyan adatcunamira kell felkészülniük, mintha Anglia karácsony este játszaná a futball-világbajnokság döntőjét – és ez az állapot 17 napon át fennáll majd.

Az bizonyos, hogy olyan új jelenségekkel kell szembenézniük, melyek miatt négy évvel ezelőtt, a mintaszerűen megrendezett pekingi játékok során a szervezőknek még nem kellett fájjon a fejük. Az egyik legfontosabb, hogy az okostelefonok idő közbeni elterjedése miatt számítani lehet arra, hogy a felhasználók tíz- és százezrei mobil eszközeikkel „folyton a neten lógnak majd”: frissítik Facebook-adatlapjukat, képeket töltenek fel a különféle közösségi oldalakra, Twitter-bejegyzéseket írnak, percenként használnak üzenetküldő szolgáltatásokat, információkat keresnek stb. A másik nagy gondot az okozza várhatóan, hogy az online internetes közvetítések (ezekből lesz jócskán, például a BBC is tervez ilyet) elképesztő mennyiségű adatforgalmat generálnak majd.

E két „sávszélesség-zabáló” jelenség együttes kezelésére nincs is tökéletes megoldás jelenleg, ezért a szolgáltatók, a szakemberek már előre felhívták a londoni vállalkozások figyelmét arra, hogy az olimpia ideje alatt bízvást számíthatnak szolgáltatáslassulásra, egyes, ritka esetekben akár kiesésekre. A szolgáltatók mindenesetre mindent megtesznek, és ha kell, kemény kézzel fogják alkalmazni a „forgalomracionalizálás” eszközét, ha úgy látják, hogy e nélkül súlyos üzemzavar, leállás következne be. A BBC például azt várja, hogy közvetítéseik körülbelül 1 Tb-es másodpercenkénti forgalmat generálnak majd csúcsidőszakokban, ez öt-tízszerese a megszokottnak.

Hatalmas beruházások

Azt a szervezők nagy eredménynek tartják, hogy példátlanul magas szintű lefedettséget tudtak kialakítani a helyszíneken, megkönnyítve ezzel a munkatársak dolgát – ám ennek az lehet az ára, hogy számtalan londoni kisvállalkozásnál okoz majd gondot az ott sok helyen használt ADSL2+ kapcsolatok menedzselése.

Az 1800 hotspot mellett a mobilszolgáltatók egyéb területen is kitettek magukért: a legtöbb versenynek otthont adó olimpiai központban több mint 25 rádiótornyot állítottak fel, és saját állításuk szerint mindent megtettek annak érdekében, hogy a rohamot képesek legyenek állni. Úgy vélik, az optimalizált megoldások és az új eszközök segítségével a rendelkezésre álló kapacitás a maximális, és amit a „fizikai törvények” megengednek, azt megtették.

Tervezni elég nehéz egyébként, számtalan kihívásra kell készülni: sok függ attól, hogy a brit sportolók hogyan szerepelnek, de különleges eseményekre (például terrorcselekményekre, földrengésre, egy izlandi vulkán kitörésére stb.) is kell vészforgatókönyveket írniuk. Az olimpiai hálózatfrissítési program keretében a legnagyobb szolgáltató, a legtöbb infrastruktúráért felelős BT például négymilliárd dollárnyi fontot költött az olimpiával kapcsolatos fejlesztésre az elmúlt másfél évben.

Azóta történt

Előzmények