Egy magyar párt kiállt a fájlcsere mellett

Teljes zavarban vagyok, amikor a Lehet más a politika! nevű tömörülés kezdeményezéséről írok, mivel mi nem vagyunk közéleti lap, ezért a politikai színtér szereplőinek állásfogalalásairól nem szokásunk hírt adni, ám a téma miatt talán mégsem kell szó nélkül elmenni mellette. Főként azért nem, mivel egy olyan fontos kérdésről van szó – a szerzői jogi rendszer reformjáról –, mely Európában valóban kardinális, a társadalmi-gazdasági berendezkedés egyik legfontosabb elemévé vált az utóbbi időben.

Igazából nem is az LMP közleményéről ejtenék szót, hanem arról, ahogy ez a bejelentés visszhangzik itten, nálunk. Az, hogy a jelenlegi szerzői jogi, szabadalmi rendszer (nemcsak az informatika terén) ezer sebből vérzik, nem szorul bizonyításra, számtalan hírünkben, cikkünkben, írásunkban reflektáltunk erre. A problémára adható válaszok – ahogy ez Svédországban, Németországban, Ausztráliában stb. látható – természetes módon húznak magukkal politikai reakciókat is, sőt, a szerzői jog kérdése elvezethet önálló, korábban nem ismert ideológiák megjelenéséig is. Ám az eddig ismert jelenségek – melyek közül legfontosabb a svéd kalózpárt megerősödése, uniós szereplővé válása – nálunk mindeddig visszhangtalanok maradtak, láthatóan nem élvezték a minimálisan szervezett civil támogatást sem – bár egyénileg nyilván sokan egyetértettek e mozgalmak céljaival.

És akkor jön a szokásos mantra. Hiába írja le az LMP közleményében szinte szó szerint azt, amit egyébként a (főleg fiatal) felhasználók gondolnak, az állásfoglalás egy olyan térbe érkezik meg, ahol szinte azonnal veszít a súlyából. Ez a politikai csoport (s most hagyjuk a vonzódásokat, illetve ellenérzéseket) egy olyan közegben jelenti ki az egyébként sokak által helyeselt követeléseit, ahol szinte minden kiböfögött hang hiteltelenné vált. Önmagában értékelhető álláspont az, hogy „A szerzői jogok rendszere radikális reformra szorul az internet és a mindenki számára hozzáférhető infokommunikációs technológiák korában. A jelenlegi rendszer jogtalan előnyökhöz juttat néhány jelentős piaci szereplőt az alkotók, a felhasználók, közös kultúránk és az egész társadalom rovására. Nem igaz, hogy a közös jogkezelés jelenlegi formája az alkotók érdekeit szolgálja, statisztikák bizonyítják, hogy az ilyen módon beszedett milliárdok túlnyomó része mindössze néhány, a kulturális piacot monopolizáló média-óriásvállalatot gazdagít. Eközben zeneszámok, mozifilmek és könyvek milliói váltak hozzáférhetetlenné amiatt, mert ugyanezeknek a média-óriásvállalatoknak nem éri meg, másnak pedig nem szabad újra kiadni azokat.” És az a kijelentés is üdvözlendő, mely szerint: „Az egyre szélesebb körben elérhető digitális másolási lehetőségek szabad felhasználása vonatkozzék az internetes fájlcserére is, amit a szerzői jogi lobbi a jogosulatlan kereskedelmi célú másolással összemosva világszerte kriminalizálni igyekszik, miközben évek óta tömegesen megfigyel, hatósági eljárások alá von, bűncselekményekkel vádol egyszerű, nem kereskedelmi célból másoló felhasználókat is, amit teljesen elfogadhatatlannak, a szabadságjogok korlátozásának tartunk.”

És még sorolhatnám. Teljesen egyet lehet érteni azzal, hogy újra kellene gondolni a 70 éves védettséget, hogy a másolás szabadsága legyen az alapszabály, s azt kellene szabályozni, hogy mikor lehet ettől eltérni, hogy el kell törölni a vérlázító díjat, melyet az üres adathordozókra szabnak ki, s melyből az alkotók részesedése legalábbis kétséges, hogy fel kell számolni azt a rendszert, mely a jogkezelőket, s nem az alkotókat gazdagítja, hogy elfogadhatatlan a kémkedés erősítése az állítólagos szerzői jogok betartása miatt stb.

De valahogy mégis hiteltelen a mozgalom. Elindult ugyan egy klónkalóz oldal, ám egy nagy különbség van a magyar és a külföldi törekvések között. A mostanra megerősödött kalózpártok épp a „kalóz” elvek alapján szerveződtek, s – minimálisan – később bővítették programjukat. Ám az LMP fordítva teszi ezt: először lett politikai párt, majd – talán látva a marketinglehetőséget – később igyekszik megnyerni egy adott választói réteget.

Jó szándékukat nem vonom kétségbe, ám ez így nem menő.

Azóta történt

Előzmények