Jól áll a Linux szénája

Hirdetés

Már megszokhattuk, hogy évről évre megszületnek azok az előrejelzések, melyek szerint a következő a „Linux éve” lesz, ám eddig még egyszer sem bizonyultak helyesnek a próféciák. Az IDC piackutató cég legfrissebb jelentése újra csak nagy jövőt jósol a nyílt forrású szoftvereknek, ám meglehet, hogy most betaláltak: a gazdasági válság, illetve a mind számosabb kormányzati támogatás folytán a Linux már 2009 folyamán is számottevő erősödést mutatott fel (igaz, van honnan felkapaszkodni, legalábbis a PC-k területén, hiszen a szerverek esetében már jó ideje meghatározó tényezőnek számít), s ha a tendencia folytatódik, akkor az eddigieknél fontosabb szerepet játszhatnak ezek a programok a közeljövőben.

Az IDC tanulmánya szerint 2008-ban a Linux operációs rendszerek termelte jövedelem 23,4 százalékkal növekedett az előző évhez képest, s az előrejelzés azt mondja, hogy 2008 és 2013 között az évi növekedés átlagosan 16,9 százalék lesz. Ha ez megtörténik, akkor a Linux által realizált bevétel 2012-ben átlépi az egymilliárd dolláros határt, s 2013-ban már 1,2 milliárd dollár lesz ez az összeg. A szerverpiacon a nem fizetős Linux operációs rendszerek számának növekedését prognosztizálják, s a két változat (az előfizetéses, illetve az ingyenes) együttes növekedése 2008 és 2013 között várhatóan évi 1,1 százalék lesz.

A legtöbb bevételt a Red Hat és a Novell termelte: e két cég együtt a Linuxból származó jövedelem 94,5 százalékát kasszírozta 2008-ban. Ugyancsak e két cég nyújtja a legtöbb előfizetéses támogatást a szerverpiacon, 2008-ban 90 százalékos volt a piaci részesedésük.

Azóta történt

Előzmények