Megjelent a Debian 6.0

A Debian Project tegnap jelentette be, hogy kétéves fejlesztés után megjelent a stabil Debian 6.0 (kódnevén: Squeeze). A fejlesztők közleménye szerint a Debian 6.0 két újdonsággal jelentkezik: a Debian GNU/Linux mellett ebben a verzióban a Debian GNU/kFreeBSD is bemutatkozik technikai előzetesként.

A Debian 6.0 tartalmazza a KDE Plasma Desktop and Applicationst, a GNOME, az Xfce és a LXDE ablakkezelő környezeteket. Szolgáltatása még a HFS v2.3-al való kompatibilitás és a szoftveresen fejlesztett LSB 3.2 verziója.

A Debian összesen 9 architektúrát támogat: a Debian GNU/Linux: 32-bit PC / Intel IA-32 (i386), 64-bit PC / Intel EM64T / x86-64 (amd64), Motorola/IBM PowerPC (powerpc), Sun/Oracle SPARC (sparc), MIPS (mips (big-endian) és a mipsel (little-endian)), Intel Itanium (ia64), IBM S/390 (s390), and ARM EABI (armel). Emellett a szoftver technikai előzetesként bemutat két új portolást a FreeBSD projekt segítségével: Debian GNU/kFreeBSD 32-bites PC-hez (kfreebsd-i386) a 64-bites PC-hez (kfreebsd-amd64).

Másik újdonság a teljesen szabad Linux-kernel, ami már nem tartalmaz problémás firmware-fájlokat. Ezek különálló csomagokba kerültek, és a Debian fő archívumából áttették az archívum non-free részébe, amely alaphelyzetben nem engedélyezett. Így a Debian-felhasználóknak lehetőségük van arra, hogy teljesen szabad operációs rendszert használjanak, de választhatnak non-free firmware-eket is, ha szükséges. A telepítéshez szükséges firmware-fájlokat a telepítő rendszer tölti be; speciális CD-képek és -csomagok is rendelkezésre állnak USB-eszközről való telepítés esetére.

A Debian 6.0-tól kezdődően,a Custom Debian Distributionst is átnevezték: ezt a továbbiakban Debian Pure Blendsnek hívják.

További részletek – az újdonságokról, a telepítésről, a letöltésről – a projekt honlapján olvashatóak.

Azóta történt

  • Az Oneiric Ocelot vajon mi?

    Mint tegnap kiderült, ez lesz az őszi Ubuntu-kiadás kódneve. Ezen felül egyelőre nem sokat tudni róla.

  • Megjelent a Fedora 15

    Az is kiderült, hogy a következő kiadás Jules Verne után a Verne kódnevet kapta.

Előzmények