Letörlik a Linuxot az iskolai laptopokról

Fotó: ZDNet

A Microsoft nem riad vissza tisztességtelen eszközök bevetésétől az állami megrendelések elnyerése érdekében – ezt sugallja a Mandriva Linux vezérigazgatójának nyílt levele, amelyet a múlt héten tett közzé cége blogjában. A redmondiak első emberének, Steve Ballmernek címzett misszilisben François Bancilhon egy nigériai üzlet rendhagyó alakulásáról számol be. Mint írja: a Mandriva nemrég megállapodott a lagosi kormánnyal 17 000 iskolai PC leszállításáról. Ez a tétel egy nagyobb, körülbelül 100 ezer darabos megrendelés első, kipróbálásra szánt részlete. A megállapodás szerint az Intel Classmate PC gépeket a francia Linux-disztribútor legújabb termékének, a Mandriva Linux 2008-nak a helyi igényekhez igazított változatával szállítják.

Bancilhon elbeszélése szerint a megoldást az afrikai tevékenységét az év elején alapított lagosi irodájából koordináló Mandriva mutatta be a nigériaiaknak. „Tetszett nekik a gép, tetszett nekik a rendszerünk, tetszett az ajánlatunk – különösen az, hogy nyílt megoldásról van szó, amelyet az ország számára testre is szabunk, satöbbi. Aztán megjelentek az embereid, és így versenyre kényszerültünk” – írja. Mivel a Microsoft jobb árat ajánlott a windowsos konfigurációkra, a Mandriva új ajánlatot tett, és végül nyert is.

A szállítások annak rendje és módja szerint meg is kezdődtek. Az eddig teljesen szokványos történetben most következik a csavar: a nigériai kormány a múlt héten arról értesítette a céget, hogy – ugyan megfizetik a szerződés szerint járó vételárat a Mandriva Linuxért – az operációs rendszert letörlik a gépekről és Windowsra cserélik. „Le vagyok nyűgözve, Steve! Mit csináltál ezekkel az emberekkel, hogy így változtatták meg az elhatározásukat? Számomra teljesen világos, és mindenki számára az lesz. Minek neveznéd ezt, Steve? [...] Természetesen meg fogom támadni ezt, és a következőt, meg az aztán következőt is” – fogalmaz felháborodottan a Mandriva-vezér.

A Microsoft egyelőre érdemben nem válaszolt a levélre. Az érdeklődő újságíróknak csupán egy általános megállapításokat tartalmazó válaszsablont küldtek, amelyben többek között az is szerepel, hogy a cég meggyőződése szerint a Windows számos szempontból a legjobb választás az ügyfelek számára.

Azóta történt

Előzmények