Letölthető a meghegesztett ZoneAlarm

A Microsoft rendes foltozó keddjén kiadott egyik biztonsági frissítés tegnap kellemetlen meglepetést okozott azoknak a Windows XP felhasználóknak, akik a Check Point Software ZoneAlarm tűzfalprogramját használják: a Windows-patch telepítése után ők nem tudtak kapcsolódni az internetre. A szóban forgó, KB951748-as számú hotfix azt a súlyos hibát foltozza be a kliens operációs rendszereken, amely megnyitja az utat a DNS-átirányítások meghamisítására.

A tűzfal gyártója tegnap először két, nem teljesen megnyugtató megoldást javasolt az elveszett internetkapcsolat helyreállítására: a KB951748-as frissítés eltávolítását a Vezérlőpult/Programok telepítése és törlése menüpontban (a patch csak akkor látható, ha ki van pipálva a „Frissítések megjelenítése” kocka), vagy az Internet Zone Security szintjének átállítását közepes (medium) szintre. Mint írták, ezek átmeneti megoldások addig, amíg nem készül el a programnak a Windows-patchcsel kompatibilis javítása. Erre aztán nem is kellett sokat várni: a nap végére felkerült a cég honlapjára az új, 7.0.483-as verzió.

Időközben egyik olvasónk hívta fel a figyelmünket arra, hogy hasonló problémával szembesülhetnek az itthon jóval kevésbé népszerű, francia fejlesztésű Look'n'Stop tűzfal felhasználói is. Ebben az esetben azonban a kapcsolat helyreállítása egyszerűbb.

Azóta történt

Előzmények