Letölthető az Internet Explorer 9 RC

ie9-logóTegnap megjelent az Internet Explorer 9 kiadásra jelölt (RC) verziója. A magyar nyelven is ingyenesen elérhető tesztváltozatot a Microsoft Connect közösségtől érkezett több mint 17 ezer visszajelzést figyelembe véve véglegesítették, és többek között egy, a felhasználókat védő új biztonsági funkcióval bővítették ki. Az RC ún. feature complete kiadás, azaz az összes olyan szolgáltatást és funkciót tartalmazza, amely a néhány hónapon belül érkező végleges változatban megtalálható lesz.

Az Internet Explorer 9 bétáját az elmúlt hónapokban több mint 25 millió alkalommal töltötték le világszerte, körülbelül másfélszer annyiszor, mint a 8-as kiadás béta-verzióját. A Microsoft hangsúlyozza, hogy az új kiadás érkezése nemcsak az IE8-at Windows Vistán vagy Windows 7-en futtató felhasználókat érinti (Windows XP-re ez a változat már nem lesz elérhető), hanem a weboldal-üzemeltetőket is. Utóbbiak mostantól egyszerűen ellenőrizhetik, hogy az oldalaik megfelelően jelennek-e meg a Microsoft új böngészőjében.

Az RC a vállalat szerint jelentősen gyorsabb, mint a béta: a WebKit SunSpider tesztben például 35 százalékkal jobb teljesítményt nyújt. Csiszoltak a kezelőfelületen is, például az értesítések kezelésén vagy a weboldalaknak az Asztalra való letűzésén. A geolokációval, szemantikus címkékkel és a WebM-videók támogatásával bővítették a böngésző HTML5-kompatibilitását, illetve bevezették az ún. Tracking Protection technológiát, mellyel a felhasználók az általuk nemkívánatosnak tartott weboldalak előtt „láthatatlanná válhatnak”, azok nem lesznek képesek nyomon követni az interneten folytatott tevékenységüket, böngészési szokásaikat. Ez a funkció a rivális böngészőkben is mostanában jelenik meg.

A böngésző újdonságait a www.awebszepsege.hu weboldal mutatja be, mely részletes magyar nyelvű dokumentációt is tartalmaz webfejlesztők számára. Az RC megjelenésére időzítve mutatják be a mese.tv HTML5-alapokon megújult új oldalát is, amely az ie9.mese.tv linken érhető el.

Tóth András Mihály, a Microsoft Magyarország Windows-üzletágának vezetője az RC megjelenése kapcsán elmondta: „Az Internet Explorer 9 RC minden olyan funkciót tartalmaz, amely a végleges IE9-ben meg fog jelenni. Habár otthoni felhasználók is nyugodtan használhatják, mi most elsősorban a honlapszerkesztők és webhely-tulajdonosok figyelmét szeretnénk felhívni arra, hogy ellenőrizzék: látogatóik számára vajon megfelelően jelenik-e meg az oldaluk, illetve hogy beépítsék az IE9 új képességeit weboldalukba.”

Az Internet Explorer 9 RC letölthető a www.awebszepsege.hu oldalról.

Azóta történt

Előzmények