Fizesd meg, ha figyelem a letöltőket!

Hirdetés


Jerry Scroggin

Nemrég számoltunk be arról, hogy az amerikai kiadói szövetség, a RIAA taktikát váltott, s úgy döntöttek, hogy a felhasználók ellen folytatott végeláthatatlan – s tegyük hozzá: komoly felháborodást okozó – perek helyett a szerzői jogok megvédését egy másik úton kívánja majd elérni.

A RIAA valójában az Európából kiinduló – jelen pillanatban csak Új-Zélandon törvényesített, illetve egy más néven Ausztráliában alkalmazott – eljárást választja a jövőben: nem a felhasználói oldalon kívánja megfogni a kalózkodást, hanem a szolgáltatóin. Erről a megoldásról már sokat írtunk az IT café hasábjain, s arról is, hogy ez a szabályozás számtalan problémát vet fel; hogy a két legegyszerűbbet említsük: egyrészt egyfajta cenzori szerepbe kényszeríti az eddig semleges szolgáltatókat (akik csak a kommunikációs csatornát biztosítják, és semmi közük az átáramló tartalomhoz, illetve eddig csak komoly bűncselekmények megalapozott gyanúja esetén, bírósági végzés után voltak kötelesek korlátozásokat bevezetni), valamint léteznek olyan technológiák, sőt többségben vannak, ahol az adatáramlás egyszerű monitorozása nem teszi lehetővé a minőség megállapítását, vagyis külső közreműködőre van szükség annak megállapításához, hogy egy le/feltöltött megabájt vajon mit is tartalmazott.

A RIAA közleményére viszont egy kis amerikai szolgáltató, Bayou Internet and Communications tulajdonosa, Jerry Scroggin úgy reagált, hogy ők már eddig is kaptak különféle, ellenőrzésre vonatkozó felszólításokat a médiaszövetségtől, s bár a cég mindenképp törvényesen kíván eljárni, ők nem rendőrök, s ez az ellenőrző munka nincs ingyen. A tulajdonos már számtalanszor kérte a RIAA-tól, hogy adják meg azt a címet, ahová a plusz munkáért járó elszámolást elküldheti, de eddig nem válaszoltak neki. Mint Scroggin elmondta, ez a felügyeleti tevékenység cégére komoly terhet ró, melyet nem végezhetnek el ingyen.

Mivel a szolgáltatók általában elégedetlenek a rájuk kiosztott szereppel, ezért várható, hogy a közeljövőben még számos hasonló „lázadó” akcióval találkozhatunk.

Azóta történt

Előzmények