Lelépett az Apple-től az iPhone-főnök

Hirdetés

iPhone 4Távozott az Apple-től az iPod és iPhone termékekért felelős vezető – írta meg a hétvégén a New York Times. A napilap forrásai szerint Mark Papermaster nem saját elhatározásából hagyta el a céget, hanem menesztették, nem kis részben az új okostelefon-generáció megjelenése kapcsán kipattant antennabalhé miatt. A vezető távozásának hírét az Apple szóvivője megerősítette, de a további felvilágosítástól elzárkózott, Papermaster pedig nem válaszolt a sajtó megkereséseire.

Az üzletágvezető alig 15 hónapig dolgozott az Apple-nél, ahova az IBM-től érkezett. Szerződtetése nem ment simán, mivel 2008 végén – amikor bejelentették – a volt munkáltatója beperelte őt arra hivatkozva, hogy a szerződése szerint nem igazolhat a konkurenciához. A jogi huzavona miatt Papermaster csak tavaly áprilisban állhatott munkába az Apple-nél.

A Wall Street Journal forrásai szerint azonban az üzletágvezető távozása nem annyira az iPhone-bakinak tudható be, hanem inkább annak, hogy nem tudott otthonosan mozogni az Apple „világában”. Amikor a vállalathoz érkezett, a határozott, számos részletkérdésben a döntést saját kezébe vevő Steve Jobs vezérigazgató betegszabadságon volt, így akkoriban nagyobb mozgástérrel rendelkezhetett, Jobs visszatérését követően azonban nem találta a helyét. A cikk szerint Papermasterből hiányzott az a kreatív gondolkodásmód, melyet az Apple elvár a vezetőitől, és nem tudott hozzászokni a vállalatnál jellemző közvetlen vezetési módszerekhez sem.

Jobs bizalmát állítólag már hónapokkal ezelőtt elvesztette, és azóta nem is volt bevonva a fontosabb döntések meghozatalába. A posztját Bob Mansfield műszaki vezérigazgató-helyettes vette át, aki egy ideje közvetlenül felel az olyan technológiák fejlesztéséért, mint az A4 processzor és az ún. „Retina-kijelző”.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények