Három dimenziós archívumban őrzik meg a kungfu örökségét

A harci sport művelői attól tartanak, eltűnik a hagyomány, ezért rögzítik a még meglévő tudást – és persze üzletet is remélnek tőle.

A múlt század végének trendje, a keleti harcművészetek felfutásának időszaka után talán meglepő lehet, de ma az autentikus hagyományok őrzői úgy látják, hogy vészes mértékben megcsappant az érdeklődés az ősi keleti mozgáskultúra és a mögötte található világszemlélet iránt, így – akárcsak Európában a népzene esetében – szükség lehet egyfajta archiválásra, hogy az idős mesterek távozásával ne tűnjön el a semmibe a tudás.

Ennek bizonyítéka, hogy egy 56 éves kungfu mester a hongkongi egyetem egy projektjében belevágott egy vállalkozásba, hogy az általa képviselt („Déli Sárkány” elnevezésű) változat mozgásai megmaradjanak a digitális korban akkor is, ha már kevesen vagy senki sem műveli. A cél a megőrzés, melyhez a legfejlettebb, a mozikból már jól ismert technológiákat használják fel: Wong Yiu-kau mestere egy speciális, 99 szenzorral ellátott fekete ruhában mutatja be a gyakorlatokat, melyeket rögzítenek, és 3D-s felvételekké alakítanak.

A keleti harcművészetek közül a kungfu vált az egyik legnépszerűbbé – ez nem kevéssé köszönhető a fiatalon, 1973-ban elhunyt amerikai születésű, de hongkongi származású Bruce Lee-nek, aki a mozgáskultúra és a sport ikonjává vált.

Természetesen a kungfunak is, ahogy a többi hasonló mozgásnak is, számtalan változata van; a kungfu esetében több mint négyszáz, egymástól gyakran csak minimálisan eltérő variánst tartanak számon. Ugyanakkor a nagyszabású projekt – a Hong Kong Martial Arts Living Archive, melyet támogat a egy hongkongi harcművészeti szövetség is – célul tűzte ki mindegyik 3D-s rögzítését, és eddig 50 változat alapmozgásainak archiválása már meg is történt. Erre az adatbázisra építve azt tervezik, hogy a kungfu tanításához online tananyagokat is készítenek.

Előzmények