Kínaiak veszik meg a német robotfejlesztő vállalatot

Olyan német cég kerülhet ázsiai cég kezébe, melyet nagyon nem szívesen engednek el.

Az egyszerűnek tűnő felvásárlás politikai visszhangot is keltett, így maga a kínai kormányzat adott ki közleményt arról, hogy a neves német robotgyártó és -fejlesztő vállalatot, a Kukát nem állami megbízásból vásárolták fel, hanem ez egy egyszerű ipari és kereskedelmi ügylet.

A Kuka az átlagember számára talán ismeretlen, viszont a szakmában lévők pontosan tudják, hogy egy roppant fontos és innovatív vállalkozásról van szó, melynek megszerzése a Midea Group számára egyszerre jelent technológiákhoz való hozzáférést, másrészt hatalmas piacot is.

De az is várható volt, hogy a német kormány nem örül ennek az akvizíciónak, hiszen egy csúcstechnológiát képviselő vállalat kerül ki az ellenőrzésük alól. Ennek még nincsenek konkrét jelei, de sajtóértesülések szerint vizsgálat indult az ügyben, hogy ez milyen károkat okozhat a német gazdaságnak, milyen stratégiai jelentőségű tudás kerülhet át a kínaiakhoz.

A probléma gyökere az, hogy magánvállalkozásokról van szó – legalábbis Németországban biztosan –, így „felülről” csak korlátozottan lehet befolyásolni az ilyen felvásárlásokat: a versenyügyi és az egyéb jogszabályoknak kell megfelelni, másnak nem.

Azóta történt

Előzmények