Nagyot szólt Pintér Sándor bejelentése – de hatása aligha lesz

Ez egy igen rövid poszt lesz.

Hirdetés

Ahogy beszámoltunk róla, Pintér Sándor belügyminiszter a tegnapi kormányülésre hivatkozva többek között azt is közölte, hogy a jövő hónapban a Parlament elé terjesztett terrorellenes törvénycsomag egyik fontos része lesz, hogy azok a magánvállalkozások és itt elsősorban az informatikai szolgáltató cégek jöhetnek számba , melyek titkosítva forgalmaznak adatokat, kötelesek lesznek valamilyen módon dekódolási lehetőséget biztosítani a hatóságok, a rendőrség, a nemzetbiztonság számára, hogy azok időveszteség nélkül, gyakorlatilag real time láthassák az információáramlás tartalmát is feltéve, ha erre bírósági felhatalmazásuk van.

Ezzel azonban több probléma is van.

A magyarországi szolgáltatók már eddig is kötelesek voltak hasonló körülmények fennállása esetén adatokat szolgáltatni, ráadásul a Magyarországon működő telefon-, illetve internetszolgáltatók nem használnak titkosított adatátvitelt. Az eddigi adatok szerint ezek a szolgáltatók eddig is megadták a kért információkat, amennyiben a kérés a törvényes keretek között történt.

De akkor mire gondolt Pintér Sándor? Talán a magyar felhasználókkal is rendelkező globális vállalkozásokra, melyek közül egyre többen használnak titkosított adatáramlást. (Pintér Sándor enigmatikusan egy magyar kft.-t említett kérdésre, mely titkosítást használ eladott telefonjainál.) A multinacionális vállalatok esetében azonban a magyar kormány gyakorlatilag tehetetlen, hiszen a Microsoftot, a Google-t, a Facebookot nem fogják tudni rábírni a titkosítás feloldására, ezek a vállalatok ugyanis utólagos kérésre adnak ki adatokat, ha a saját jogászaik a kérést megalapozottnak találják - legfeljebb betilthatják szolgáltatásaikat.

Ezeket a zömében amerikai székhelyű vállalatokat az USA kormánya is keményen szorongatja lásd: az Apple kontra FBI ügy , de mindeddig eredmény nélkül.

Hogy a belügyminiszter kijelentése egyszerű szóvirág volt-e, kampányszöveg, vagy pedig valami, jelenleg még pontosan nem ismert szigorítás bevezetésének ígérete, azt csak akkor tudjuk majd meg, hogy ha a rekordgyorsasággal felvázolt koncepció alapján a pár nap alatt összedobott törvénymódosítási szöveget megismerjük.

Azóta történt

Előzmények