Korlátlan internet hackelt modemmel

Kábelmodemeket buheráló amerikait vett őrizetbe a Szövetségi Nyomozóiroda a napokban. A vád szerint a 26 éves férfi úgy manipulálta a készülékeket, hogy azok korlátlan és ingyenes csatlakozási lehetőséget biztosítottak az ügyfeleknek a Comcast és más szolgáltatók hálózatán. A módosított Motorola SurfBoard 5100 és 5101 modemeket Matthew Delorey vélhetőleg saját kezűleg hackelte meg, és az általa üzemeltetett massmodz.com honlapon értékesítette. Pechére egyik vásárlója egy álcázott FBI-ügynök volt.

A connecticuti férfi a készülék megfelelő használatához „segédanyagokat” is készített videók formájában, melyeket feltöltött népszerű közösségi felületekre „oktatási célzattal”. Mint elmondja, a Comcast szolgáltatói rendszerében egy méretes biztonsági rés tátong: a hálózatot a kezdetektől fogva úgy állították be, hogy a felhasználók pusztán a cím átírásával könnyedén megkerülhetik a cég DNS-szervereit, így felcsatlakozhatnak a netre a Comcast rendszerének tényleges igénybevétele nélkül is. Ez természetesen csak akkor lehetséges, ha a kábelmodemek MAC-címét átszabjuk a saját igényeinknek megfelelően, illetőleg ha sikeresen átvertük a szolgáltató eszközregisztrációs oldalát. (A tájékoztató videót azóta eltávolították a megosztókról.)

Amennyiben Deloreyt bűnösnek találják az ellene felhozott vádakban, tettéért akár 40 év börtönbüntetést és 250 ezer dolláros pénzbírságot is kaphat.

Azóta történt

Előzmények