Komolyan veszi az SSH támogatást a Microsoft

Újabb mérföldkőhöz érkezett a Microsoft a Secure Shell támogatás tekintetében. Júniusban jelentette be a vállalat, hogy dolgoznak a Windows SSH támogatásának javításán. Nem csak általános OpenSSH portolásról van szó, a NoMachine által publikált, OpenSSH 5.9-re épülő munkája alapján együttműködést kezdeményeztek, ennek eredményeként tegnap bejelentették, hogy a 7.1-es OpenSSH támogatás is elkészült.

A vállalati blogbejegyzésben felhívják a figyelmet arra, hogy a kód jelenleg fejlesztői változatnak felel meg, éles bevetésre egyelőre nem javasolják, az esetleges hibajavításokban azonban bárki részt vehet, a Githubról ugyanis elérhető a forrás.

Fontos lépések vannak még hátra, ezek között akad olyan is, aminek a nyílt forráskód szerelmesei nem fognak örülni: az OpenSSL/LibreSSL Windows crypto api-ra történő cseréje (és Windows szolgáltatásként történő futtatás) a következő feladat. Mivel a legújabb Windowsok már nem tartalmaznak POSIX alrendszert, meg kell oldani a kompatibilitást enélkül is. Ez a friss OpenSSH esetében nem probléma, a jelenlegi kód is POSIX mentesen üzemel, viszont visszamenőleg is meg akarják oldani a támogatást.

Ha a fentiek elkészültek, lehet stabilizálni a kódot és kijavítani a menet közben jelentett problémákat, hogy aztán szélesebb körben is terjeszteni lehessen a megoldást. A Microsoft úgy tervezi, hogy mindezzel 2016 első felében elkészülnek.

Előzmények