Köhög és még köhögni is fog a Twitter

Hirdetés

Twitter fail whaleKét vállra fektette a Twitter szervereit a dél-afrikai futball-világbajnokság. A legnépszerűbb mikroblogoldal üzemeltetői már a múlt héten jelezték: a foci-vb alatt, főként a nagy érdeklődésre számot tartó meccsek idején a felhasználók találkozhatnak majd a szolgáltatás átmeneti kiesését jelző „repülő bálnával”. A kimaradások azonban nem a sporteseménnyel egy időben, hanem már június elején kezdődtek, és azóta a helyzet csak romlott. Tegnap időlegesen a Trends és a két napja elindított Places funkciót is kikapcsolták, és arra figyelmeztettek, hogy a tweetfolyam megjelenítésével is problémák lehetnek: eltűnhetnek vagy éppen duplán jelenhetnek meg bejegyzések.

A cég tegnap a hivatalos blogban számolt be arról, hogy mi is történik a rendszerrel. „Az oldal stabilitását és a kimaradásokat tekintve ez a Twitter legrosszabb hónapja tavaly október óta” – írják a bejegyzésben. Mely szerint a cég ugyan felkészült arra, hogy hosszú távon biztosítsa a szolgáltatás folyamatosságát, de jelenleg tűzoltásszerűen avatkoznak be a legkritikusabb pontokon, így igyekeznek elkerülni a foci-vb idején a kimaradásokat.

„E folyamat közben, ahogy a módosításokon dolgoztunk, váratlan és mélyebb problémákra derült fény, sőt mi magunk is akaratlan kieséseket okoztunk. Végeredményben azonban azok a változtatások, amelyeken dolgozunk, a Twitter jövőbeni megbízhatóbb működését szolgálják. Nyilván nem örülünk a kimaradásoknak, és megértjük, hogy azok kellemetlenül érintik a felhasználókat is” – írják.

A bejegyzés szerint bár fel lehetett volna készülni a foci-vb miatti terhelésmegugrásra, az adminisztrátorok nem tudták felmérni a rendszer karbantartásának és optimalizálásának komplexitását, és ez okozza még ma is a problémákat. „A következő két hétben viszonylag rövid ideig tartó karbantartási munkákat végzünk majd az oldalon. Ezek idején a szolgáltatás valószínűleg nem lesz elérhető” – figyelmeztetnek. Arra ügyelnek majd, hogy a mérkőzések alatt működjön a szájt, és a várható leállásokról értesítik majd a felhasználókat – közölték.

Azóta történt

  • Miért utálják a mérnökök a Twittert?

    Egy szakmai lap arról kérdezte a mérnököket, hogy használják-e a világ egyik legnépszerűbb közösségi szolgáltatását.

  • Napi statisztika: Twitter-csúcs

    A Twitter még messze elmarad a Facebooktól – egyelőre.

  • Megújult a Twitter

    Az eddig a rövid szöveges üzenetekre építő vállalkozás láthatólag a Facebook nyomába eredt: az új külső mellett megjelentek olyan szolgáltatások is, melyek a közösségi oldallá válás felé mutatnak.

Előzmények