Kitűnő negyedévet zárt a HP

A HP ma nyilvánosságra hozta a 2006. július 31-én lezárt harmadik pénzügyi negyedévének eredményeit. A vállalat 21,9 milliárd dollár nettó értékesítési árbevételről számolt be a vizsgált időszakban, ami öt – az árfolyamhatást korrigálva pedig hat – százalékkal magasabb a 2005 harmadik negyedévi értéknél. A GAAP szerinti üzemi eredmény 1,5 milliárd dollárt tett ki, a korrigált részvényegységre jutó nyeresége (EPS) pedig 48 dollárcent volt a harmadik negyedévben – szemben a 12 hónappal korábbi 3 centtel. A 2005 harmadik negyedévére vonatkozó GAAP szerinti pénzügyi adatok egy adókorrekció hatását is figyelembe veszik, amely abból eredt, hogy a HP az érintett időszakban 14,5 milliárd dollár külföldön realizált eredményből származó készpénzt repatriált. Régió szerinti megoszlásban az amerikai térségben 7, az EMEA-régióban 3, az ázsiai és csendes-óceáni térségben pedig 8 százalékkal nőtt a HP árbevétele 2005 harmadik negyedéve óta.

Jól fogynak a hardverek

A Személyi Rendszerek divízió (PSG) 6,9 milliárd dolláros árbevétele 8 százalékkal, értékesítési volumene pedig 14 százalékkal múlja felül az egy évvel korábbi értéket. Az asztali és a noteszgépek forgalma 5, illetve 14 százalékkal élénkült az előző év megfelelő adatához képest. Az üzleti klienseszközöknél 4, az otthoniaknál pedig 17 százalékos forgalomjavulás mutatkozott 2005 harmadik negyedéve óta. A Nyomtatás és Képalkotás (IPG) divízió 6,2 milliárd dolláros harmadik negyedévi árbevétele 5 százalékos növekedést mutat az egy évvel korábbi adathoz képest. A kellékanyagokból származó árbevétel 9, míg az üzleti hardvereszközök forgalma 3 százalékkal emelkedett az előző év megfelelő időszaka óta. Az otthoni hardverek árbevétele ugyanakkor 3 százalékkal csökkent. A nyomtatók értékesítési volumene 15 százalékkal nőtt. A húzótermékek továbbra is jól szerepeltek: a tintasugaras többfunkciós (AiO) eszközök értékesítési darabszáma 17, a színes lézernyomtatóké 70, a lézertechnológiára épülő nyomtató-alapú többfunkciós eszközöké (MFP) pedig 196 százalékkal nőtt.

A Nagyvállalati Tárolórendszerek és Szerverek (ESS) divízió 4,1 milliárd dollár árbevételről számolt be a harmadik negyedévben – 3 százalékkal többről, mint egy évvel korábban. Az üzletileg kritikus rendszerek forgalma ugyan 6 százalékkal visszaesett (ezen belül a PA-RISC és az Alpha rendszerek lanyhább eladásairól szól a beszámoló) de a HP Integrity szerverek 76 százalékos árbevétel-növekedése ellensúlyozta e kedvezőtlen hatásokat.

Vannak még tartalékok: szolgáltatás, szoftverértékesítés

A szolgáltatások értékesítési árbevétele 1 százalékkal, 3,9 milliárd dollárra növekedett. A technológiai szolgáltatásoknál 1 százalékkal kevesebb árbevétel keletkezett, mint egy évvel korábban, míg a tanácsadási és integrációs szolgáltatások forgalma 3, az üzemeltetési szolgáltatásoké pedig 9 százalékkal nőtt.

A többihez képest kisebb méretű szoftverüzletág 318 millió dollár árbevételt ért el az utolsó három hónapban. Figyelemreméltó viszont, hogy ez az összeg 30 százalékkal múlja felül a 2005 harmadik negyedévének szintjét. Itt az üzemi eredmény 13 millió dollár volt (az árbevétel 4,1 százaléka) – szemben az egy évvel korábbi 37 millió dollár veszteséggel. Finanszírozási szolgáltatásokból az 519 millió dolláros árbevétel 6 százalékkal volt magasabb az egy évvel korábbi szintnél.

  • Kapcsolódó cégek:
  • HP

Azóta történt

Előzmények