Nagy frissítőcsomagot kap a Google Glass

Holnap, ahogy arról már írtunk is, az amerikai lakcímmel és 1500 szabadon elkölthető dollárral rendelkezők számára megnyílik a lehetőség, hogy Google Glasst vásároljanak. Ez a mai napig, és két nap múlva újra úgy működik majd, hogy meghívásos, vagy referálós rendszerben lehet csak hozzájutni a szemüveghez.

Hogy még jobban ösztönözzék az embereket a vásárlásra, a Google ma bejelentette legújabb frissítőcsomagját. A Glass megkapja az Android KitKat rendszert (tehát a kifejezetten viselhető eszközökre szánt Android Wear továbbra sem lesz támogatott), egy töltéssel tovább bírja majd az akkumulátor, viszont – átmenetileg – eltűnik a videóhívás funkció.

Az érvelés szerint azért, mert a videós beszélgetések szintje „nem üti meg a cég által elvárt magas mércét”, de dolgoznak rajta, és a jövőben ez is visszakerül majd. A fejlesztői fórumokon a hír bejelentését követően azonnal többen sajnálatukat fejezték ki a döntés miatt, de a Google szerint a felhasználók kevesebb mint tíz százaléka élt a lehetőséggel, amíg lehetett.

A frissítés a hét második felében érkezik, és a fentieken túl további változásokat is hoz. Például meghallgatásra került egy régi kérés, ami az idővonalat érinti. Az egy napon készült fotók, videók mostantól csoportosítva jelennek meg, ezzel átláthatóbbá válik a rendszer. Ezt tudja a Carousel is, de a Photo Bundles kifejezetten a Glassra lett optimalizálva. A másik, fotókkal kapcsolatos újdonság a Glasson futó Hangouts-ot érinti, ha valaki megkérdezi, mi újság, egy gombnyomással lehet pillanatképpel válaszolni a frissítés után.

Az új funkciókkal (és a Glassware appokkal) elég hosszúra nyúlik a hangvezérlési parancsok listája, ezek a hét második felétől a felhasználó szokásaihoz igazodnak, a gyakran-, illetve utoljára használt parancsok kerülnek előre a listában.

A képen a metró, a fejlesztésben a videóhívás került átmenetileg felfüggesztésre
A képen a metró, a fejlesztésben a videóhívás került átmenetileg felfüggesztésre

„Továbbra is tartjuk magunkat azokhoz a magas elvárásokhoz, melyeket a saját funkcióinkkal szemben támasztunk, a videóhívások pedig ezeket nem érik el” – olvasható a Google közleményében, amelyben azt is hozzáteszik, hogy a felhasználók kevesebb mint tíz százaléka használt videóhívást, „ezért hoztuk meg ezt a nehéz döntést, kivettük a funkciót a Glassból, míg jobbá tesszük az élményt.” Azt nem tudni, ez mikor jön majd el, de addig is érdemes a MyGlass oldalát figyelni, folyamatosan jelennek meg a Glassware segítségével készült alkalmazások, a közösségben több fejlesztő is dolgozik videostream alkalmazásokon. „Mi mindig azt kommunikáltuk, hogy a fejlesztői visszajelzések alakítják a Glasst, és ez az eset sem kivétel ez alól”- írja a közlemény.

A döntés tényleg nem lehetett könnyű, az eddigi promóvideók többsége pont a videóhívással próbálta eladni a készüléket. Emlékezzünk csak vissza az első anyagra, amelyben a szemüveget viselő fiatalember az emeletesház tetején áll, a partnere pedig vele együtt élvezi a panorámát. Ennek egy időre vége.

Az új verzió, a hozzá tartozó frissített SDK és GDK még a héten elérhetővé válik a fejlesztői programban résztvevők számára.

Azóta történt

  • A Google az okos kontaktlencsébe is kamerát tenne

    A bejegyzett szabadalom egyelőre még csak ötleteket takar, azt nemigen tudni még, hogy a szükséges technológia fejlesztésével hogy áll a cég.

  • A Google a NASA-t segíti

    A cég friss fejlesztése a Nemzetközi Űrállomáson dolgozó robot képességeit fogja bővíteni.

  • Most ingyenes, töltsd le gyorsan!

    Mivel a gyártót megvette a Google, a Playből egy ideig ingyen letölthető az igen jó hírnévnek örvendő valós idejű fordítóalkalmazás, illetve ennek nyelvi csomagjai.

Előzmények