Kiszáll a processzorbizniszből a Transmeta?

Néhány hónappal ezelőtt még büszkén jelentette az energiatakarékos mikroprocesszorokat fejlesztő Transmeta, hogy – némi csúszás után – megkezdte legfejlettebb chipjének, az új gyártópartner Fujitsu Electonics félvezetőgyártó üzemében 90 nanométeres csíkszélességgel készített Efficeon TM8800-nak a forgalmazását. Úgy tűnik azonban, hogy e nagyobb teljesítményű és sok tekintetben úttörő termék sem hozta el az áttörést az évek óta küszködő vállalat számára, mely tegnap alapvető stratégiai változásokat helyezett kilátásba.

Nem egy sikersztori

Matthew R. Perry
Matthew R. Perry CEO
itt még mosolyog

Az 1995-ben alapított és a tőzsdére 2000-ben bevezetett Transmeta a története során még nem volt nyereséges. A kaliforniai processzortervező vállalat az elmúlt négy évben több mint 600 millió dollárnyi veszteséget halmozott fel, harmadik pénzügyi negyedévét történetesen 7 millió dollár árbevétel mellett 27,5 millió dolláros mínusszal zárta. Miközben az Intel és az Advanced Micro Devices újabb és újabb alacsony fogyasztású mobil chipekkel rukkolnak elő, a Transmeta folyamatosan újabb és újabb csúszásokról és gyártási nehézségekről volt kénytelen beszámolni.

A vállalat első chipje, a Crusoe megalkotásakor a VLIW (Very Long Instruction Word – hosszú utasításszavú) architektúra mellett tette le a voksát, mely ritkaságszámba megy az általános célú processzorok mezőnyében. (Az Intel szintén nem kasszasiker Itanium lapkája épült hasonló tervezési elvek szerint.) Ennek a döntésnek az volt a hátulütője, hogy a processzor nem volt kompatibilis a pc-khez írt x86-os szoftverekkel: az együttműködést – melynek biztosítása a piaci újonc számára létkérdés volt – a lapkába integrált ún. code-morphing fordítószoftver biztosítja. Ugyanakkor ez a megoldás lehetővé tette a tranzisztorok számának és a chip bonyolultságának a csökkentését, ami alacsonyabb fogyasztással jár.

Sajnos a szimpatikus elméletet nem igazolta a gyakorlat. Minthogy a szoftver nem volt képes felvenni a versenyt a kézzel optimalizált hardverrel, a Crusoe teljesítménye elmaradt a várttól. A későbbi generációk fejlesztése során – továbbra is megtartva a VLIW-alapokat – a Transmeta elsősorban a lóerő növelésére koncentrált. Nem eredménytelenül, hiszen az Efficeon már jóval versenyképesebb teljesítményt nyújt, mint a neves hajótöröttről elnevezett elődje. A fejlesztések azonban többnyire csak jelentős késéssel öltöttek testet, a vállalatnak ugyanis nem volt szerencséje a processzorait gyártó partnereivel.

Az elkerülhetetlen

Látva, hogy csak nem akar eljönni a Kánaán, a Transmeta tavaly új bevételi források felé nyitott, és licencelni kezdte mérsékelten sikeres processzoraiba bedolgozott technológiáit. A döntést siker koronázta, hiszen 2004 harmadik negyedévében már több bevétele származott a szellemi tulajdon értékesítéséből, mint a chipek eladásából.

Tegnap a vállalat sajtóközleményben számolt be arról, hogy még nagyobb hangsúlyt kíván fektetni erre a területre, miközben január végéig felméri, milyen lehetőségei vannak a fennmaradásra a processzorpiacon. Míg további bevételeket vár a LongRun2 névre keresztelt energiatakarékos technológia licenceitől, újabb értékes szellemi tulajdonokat is felkínálna az érdeklődőknek – köztük a mikroprocesszorok terveit is.

A vállalat vezetése közben felülvizsgálja a jelenlegi üzleti modell életképességét, miközben – a Perseus Group LLC befektetési bank segítségével – tárgyalásokat folytat más cégekkel egy, a processzorfejlesztést érintő stratégiai szövetség létrehozásáról – áll a közleményben. Ez akár az üzletág értékesítését célzó tapogatózásokat is jelenthet.

Azóta történt

Előzmények