Kiszáll a chipsetbizniszből a VIA?

A VIA Technologies a negyedik negyedévben beolvasztotta alaplapi lapkakészleteket gyártó üzletágát a processzorfejlesztő részlegbe – írja a DigiTimes a helyi Apple Daily cikkére hivatkozva. A lépés a lap szerint azt jelenti, hogy a tajvani vállalat – amely évekkel ezelőtt meghatározó szereplő volt e területen – fokozatosan kivonul a nagy processzorgyártók platformjait kiszolgáló chipsetek piacáról, és a jövőben a saját architektúrájának támogatására koncentrál.

Az ezredforduló után még a chipkészletpiac közel harmadát-felét uraló cég mára marginális szereplővé vált. A visszavonulásról szóló hírek sem most először kaptak szárnyra: tavaly tavasszal is felmerült, hogy a VIA kiszáll, mert nem tudott megegyezni az Intellel a processzorgyártó platformjának támogatásához szükséges licencszerződés meghosszabbításáról. A paktum 2007 áprilisában járt le, azóta a tajvaniak nem forgalmazhatnak Intel-kompatibilis chipsetet.

A DigiTimes szerint ugyan még nem adtak fel minden reményt arra, hogy sikerül megállapodni a licencekről, de a rendkívül erős piaci verseny miatt az üzletág pénzügyi helyzetében ez sem tudna fordulatot hozni. Ezért a vállalat inkább olyan piaci szegmensekre fókuszál – kommunikáció és multimédia –, amelyek stabil nyereséget hozhatnak.

  • Kapcsolódó cégek:
  • VIA

Azóta történt

Előzmények