Síremlék készülhet az elhunytak Facebook-profiljából

A közösségi oldalak egyik jelentős (és eddig megoldatlan) problémája, hogy tovább tartanak, mint az emberi élet. Ahogy múlik az idő, egyre több olyan profil keletkezik, amelyik mögött már nincs élő ember, aki megossza élményeit, kapcsolatot tartson a családjával, vagy egyszerűen csak érdekes (és persze érdektelen) dolgokat posztoljon a falára.

A Facebook tegnap bejelentette, hogy elindítja az "örökös kontakt" nevű szolgáltatását. Mostantól kezdve tehát kiválaszthatunk egy olyan személyt az ismerőseink közül, aki halálunk esetén jogosult lesz kezelni a fiókot. Abban az esetben, ha a tragédia megtörténik, ennek a személynek jeleznie kell a Facebook felé az eseményt, a cég pedig lezárja a fiókot, és lehetőséget biztosít a hozzátartozónak, hogy posztokat írjon a lezárt fiókhoz: a temetés időpontjával, megemlékezéssel, vagy speciális üzenetekkel egészítheti ki az illető profilját. Ezen túl válaszolhat a barátkozós felkérésékre, illetve lecserélheti az elhunyt profil- és borítóképét.

Hirdetés

Amennyiben igényt tart rá, lehetőség lesz arra is, hogy letöltse az elhunyt által feltöltött képeket, archiválja a bejegyzéseket és minden olyan információt, amit az egykori családtag megosztott a Facebook közösségével. Arra azonban nem nyílik majd mód, hogy a személyes üzenetekben turkáljon, vagy úgy tegyen, mintha az illető még mindig élne

Amennyiben a megbízott úgy dönt, késlekedés nélkül törölheti az elhunyt fiókját (erre eddig nem volt mód, a Facebook fiók törlésekor gyakorlatilag befagyasztásra került a hozzáférés, és még hosszú ideig újra aktiválható maradt). A funkció a biztonsági beállítások között található meg.

A másik, lényegesen vidámabb új funkció a kis felbontású, vagy apró képernyővel rendelkező felhasználóknak segít. A chat ablak, ami eddig rengeteg helyet foglalt összement, és kinyitható füllé vált. Amikor ezen felhasználók az egerükkel nem az ablak szélén járnak, az ikonok és a teljes név helyett csak az ikon, illetve a státusz látszik.

Mind a két funkció fokozatosan aktiválja a Facebook.

Azóta történt

Előzmények

  • Hangouts frissítés: végre!

    A Google bejelentette csevegőalkalmazása legfrissebb verziójának újdonságait. Ezek egy része maximum vicces, de akadnak köztük hasznosak is. Felzárkózik a Hangouts.

  • Orvosi videochatet tesztel a Google

    A világot nem fogja megváltani az új szolgáltatás, de a szakemberek óvatos tanácsai is jobbak, mint az innen-onnan összegereblyézett információk.

  • Anonim chatet vezet be a Facebook

    Egyelőre még szinte semmit nem lehet tudni a hamarosan megjelenő alkalmazásról, de az álnevek használata nagy újdonság.