Királyfi, te még hiszel a mesékben?

Meglehetős nagy visszhangot váltott ki a múlt hónap végén, hogy Barack Obama amerikai elnök az Egyesült Államokba látogató kínai elnökkel, Xi Jinpinggel (习近平 – Hszi Csin-ping) folytatott tárgyalásai után azt is bejelentette, hogy megállapodtak abban, hogy a jövőben közösen lépnek fel a kiberbűnözés, az állami és ipari kémkedés ellen. Mindez azért keltett némi meglepetést, mivel a két nagyhatalom évek óta „hideg kiberháborút” folytat, és kölcsönösen egymást vádolják azzal, hogy állami támogatású hackerek támadják a másik ország rendszereit, hogy fontos gazdasági és politikai információkat szerezzenek meg.

A friss megállapodás értelmében a jövőben mindkét kormány tartózkodik az ilyen tevékenységektől. Ám alig telt el pár hét, és máris arról érkeznek híradások, hogy mindez csupán írott malaszt, hangzatos, ám alap nélküli kijelentés. Legalábbis ezt állítja az amerikai CrowdStrike biztonsági cég, akik szerint már a látogatás idején elindultak újabb, állami támogatással zajló hackertámadások fontos amerikai célpontok ellen: vizsgálataik adatai alapján legalább hét (öt technológiai, kettő gyógyszeripari) amerikai vállalatnál tapasztaltak ilyen incidenst az elmúlt három hétben. Az állami támogatást az azonosított szerverek, illetve a használt kémszoftverek alapján valószínűsítik.

CrowdStrike
[+]

Hivatalos kommentár még nem érkezett a CrowdStrike jelentéséhez, melyben nem kívánták megnevezni az áldozatul esett vállalatokat.

Azóta történt

Előzmények