Kitiltották a kínai hivatalokból a Windows 8-at

A kínai központi közbeszerzési hivatal május 16-án jelentette be, hogy a kormányzati számítógépeken nem engedélyezik a Windows 8 operációs rendszer használatát. A hivatal nem indokolta meg döntését, de az állami Xinhua (Hszinhua) hírügynökség tudósításában két dologra utal: egyrészt a Kínában 70 százalékos részesedéssel rendelkező Windows XP támogatásának megszűnésére, illetve az emiatt felerősödött biztonsági aggodalmakra, valamint az energiahatékonyságra is hivatkoznak.

A Microsoft hivatalos állásfoglalásában meglepetésüknek adtak hangot, a cég szóvivője jelezte, hogy szorosan együttműködnek a kínai hatóságokkal, és meggyőződésük, hogy a világszerte sok kormányzati intézményben használt Windows 8 egy modern, biztonságos operációs rendszer.

És akkor hogyan tovább?

Ahogy az egész világon, a kínai piacon is visszaesett az utóbbi időben a PC-k iránti kereslet, de még mindig meghatározó méretű a Microsoft számára, ráadásul a kormányzati döntés ugyan káros pr-szempontból, ám az érintett számítógépek csak a töredékét teszik ki a teljes piacnak.

Találgatások persze napvilágot láttak. Ezek egyike, hogy a kínai kormány szeretne további, kiterjesztett támogatást kapni az XP-khez, és egy ilyen korlátozással kívánják erősíteni tárgyalási pozíciójukat. Habár ebben a feltételezésben van ráció, azt sem szabad elfelejteni, hogy Kínában állami szinten is támogatják a linuxos rendszerek fejlesztését, így az is elképzelhető, hogy az elavult XP-k helyett majd egy vagy több ilyet szeretnének rendszeresíteni a hivatali gépeken.

Sőt, még az is elképzelhető, hogy a lépés összefüggésben áll a legújabb amerikai-kínai kiberkémkedési üggyel, melynek következtében öt kínai kormányhivatalnokot vádoltak meg illegális tevékenységgel, ipari kémkedéssel, és őket az FBI fel is vette a legkeresettebb kiberbűnözők listájára.

Azóta történt

Előzmények

  • Google, Samsung: Kína kösse feltételekhez a Microsoft-Nokia üzletet

    A mobilpiac két meghatározó szereplője csatlakozott a kínai vállalatokhoz, és azt kéri a kínai Kereskedelmi Minisztériumtól, hogy próbálja meg elérni a licencdíjak szinten tartását.

  • 200 millión túl a Windows 8

    Bár az értékesítés üteme a kezdeti lendület után jelentősen lassult, a Windows 7 pedig nagyságrendekkel jobban teljesített, ez a szám nem tartalmazza a vállalatok által vásárolt mennyiségi licenceket.

  • „A Windows 8 egy katasztrófa”

    Paul Thurrott, a világ talán legismertebb Microsoft-bloggere a közelgő Windows 8.1 Update 1 frissítés kapcsán fakadt ki, hosszan ostorozva azt a hozzáállást és stratégiát, ami a Windowst mostani helyzetébe juttatta.