A magyar külügyet is támadják a kínai hackerek

Kínai eredetűek azok a hackertámadások, melyeket több európai ország, Bulgária, a Cseh Köztársaság, Lettország, Portugália, valamint Magyarország külügyminisztériumai ellen már három éve folytatnak – írja mai tudósításában az amerikai FrieEye biztonsági cég közleményére hivatkozva a The New York Times.

Hirdetés

A következtetést egyébként nem a biztonsági cég vonta le, mivel ők nem nevezték meg a konkrét célpontokat, hanem a Times, akik a jelentésben szereplő e-mail címek alapján azonosították a célpontokat – ezt a megállapítást egy nevét nem vállaló, a nyomozásban résztvevő forrás is megerősítette a lapnak. A FireEye azt sem állítja, hogy államilag menedzselt támadásokról van szó, csak azt mondják, hogy kínai eredetűek a behatolások, de a Times által megkérdezett szakértők a célpontok alapján egyértelműnek tartják az állami hátteret.

Globális és komplex támadások

A külügyminisztériumok elleni támadások egyébként csak egy kis részét alkothatják egy komplex támadássorozatnak, mivel a biztonsági cég már évek óta követi a kampányt, és ebből kiderül, hogy a pontosan célzott behatolási törekvések tematikusan szerveződnek: tapasztaltak például már kifejezetten a pénzügyminisztériumok ellen indított akciókat, amikor az érintett politikusok 2011 októberében a G 20-ak csúcstalálkozójára készültek.De hasonló támadássorozat zajlott idén szeptemberben is, amikor a G 20-as találkozó középpontjában a szíriai események álltak.

A támadások sikerességéhez elengedhetetlen az adott rendszerek megfertőzése, és ezt a szóban forgó hackerek hagyományos módon végzik: átverős, csábító tartalmú elektronikus leveleket küldenek az adott intézményben dolgozóknak (az egyik esetben pl. a levél azt ígérte, hogy abban Carla Bruni, a korábbi francia elnök feleségének meztelen képei vannak), és ha a levelet vagy a mellékletet a címzett megnyitja, akkor fertőzi meg számítógépét.

A kínai külügyminisztérium a konkrét híradásra még nem reagált, de már korábban elutasították az állami hackelés vádját, és a mostanában szokásos módon azt hangsúlyozták, hogy az állami támadások szintjén ők nem behatolók, hanem áldozatok, a kínai rendszereket fenyegeti folyamatos veszély.

A hgv.hu nyilatkozatra kérte a magyar Külügyminisztériumot az üggyel kapcsolatban, de a szóvivő azzal tért ki a válaszadás elől, hogy ők sajtóhíreket nem kommentálnak.

Azóta történt

Előzmények