Robot szerzetes egy buddhista templomban

Peking külvárosában úgy döntöttek egy templom vezetői, hogy egy egyszerű robotot „állítanak szolgálatba”, hogy ezzel is magukhoz vonzzák az embereket – írja a Reuters hírügynökség.

Hirdetés

A lépés nem tekinthető igazán meglepőnek, mivel a több mint ezer éves Longquan templom szerzetesei már korábban világhírt szereztek maguknak azzal, hogy különleges módon vonzódnak a technikához, a technológiához, a szerzetesek közül sokan szereztek PhD-fokozatot különféle természettudományi, műszaki egyetemeken.

Így külsős egyetemi szakértők és egy technológiai vállalat segítségével maguk fejlesztették ki az ölében érintőképernyőt tartó, Xian’er nevű, apró (60 cm magas) kis robotot is, mely képes buddhista mantrák éneklésére, hanggal utasítható, illetve egyszerű beszélgetéseket is lehet vele folytatni. A robot nagyjából húsz alapkérdésre tud válaszolni – a buddhizmusról, illetve a mindennapi életről, és összesen húszféle mozgásra képes kis kerekein.

A robot megalkotója, Xianfan szerzetes elmondta az újságíróknak, hogy az eszköz kiválóan alkalmas a tanok terjesztésére: „A buddhizmus és a tudomány nem ellentétesek egymással, nem mondanak egymásnak ellent, összehangolhatóak és kölcsönösen kompatibilisek”. Xianfan úgy véli, hogy a buddhizmus segítheti az igen gyorsan változó, az okostelefonok által uralt világban a kissé megzavarodott embereket azzal, hogy a belső világra figyelmezteti őket.

Ennek ellenére Xian’er kevés időt tölt a templomban, a legtöbbször egy irodában pihen, illetve robotikai kiállításokat látogat. A szerzetesek már tervezik, hogy hamarosan elkészítenek egy fejlettebb robotot.

Azóta történt

Előzmények