Magyarország szervezi az első közép-európai kiberhadgyakorlatot

December 18-19. között Prágában a V4 országok és Ausztria részvételével megrendezett a Közép-európai Kiberbiztonsági Platform (Central European Cyber Security Platform – CECSP) elnevezésű konferencián jött létre az új típusú szövetség, és a Platform létrehozásával Magyarország, Csehország, Lengyelország, Szlovákia és Ausztria azt a célt tűzte ki maga elé, hogy a kibervédelem területén az információk, a legjobb gyakorlatok, módszerek megosztásával segítik egymást a jövőben, a kiberfenyegetések leküzdésében – írja a múlt hét végi közleményében a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM).

Hirdetés

A KIM hangsúlyozza, hogy a résztvevő országok felelős szervezetei közös kibervédelmi gyakorlatok, technikai megoldások és speciális képzések fejlesztésével operatív szintre emelhetik a jövőben a kibervédelmi együttműködést, és mindez a jövő közös feladatait alapozza meg a világméretű vírus- és hackertámadások elleni munkában.

Tapasztalatcsere

Hazánkat a KIM-hez tartozó Nemzeti Biztonsági Felügyelet elnöke, a Nemzeti Biztonsági Felügyelet kibervédelmi központjának vezetője, az újonnan megalakult Kormányzati Eseménykezelő Központ vezetője, valamint a Honvéd Vezérkar Híradó, Informatikai és Információvédelmi Csoportfőnökség képviselőjéből álló küldöttség képviselte a Platform alakuló ülésén, amely a résztvevő országok immár második találkozója volt ebben az évben.

A Platform országainak szakemberei ismertették egymással a saját kibervédelemben elért eredményeiket, eljárásaikat és azokat a technikai megoldásokat, amelyek a kibervédelmi munkát segítik, amelyek használatával hozzájárulhatnak a közös feladatok megoldásához. Magyarország részéről a Nemzeti Biztonsági Felügyelet kibervédelmi munkája, hazánk NATO és EU kibervédelmében betöltött vezető szerepe és a hazai incidenskezelési képességek és eredmények kerültek bemutatásra – írja a KIM közleménye.

Azóta történt

  • Európai kiberhadgyakorlatot tartanak ma

    A harmadízben megrendezett gyakorlat fő célja, hogy tesztelje a kidolgozott vészhelyzeti megoldásokat, illetve a nemzetközi együttműködés hatékonyságát.

Előzmények