(Frissítve) Eladó a világ első integrált áramköre

A Christie’s aukciósház New York-i képviselete jelentette be, hogy árverésre bocsátják azt az integrált áramkör prototípust, melyet az egyik fejlesztő, az akkor a Texas Instrumentsnél dolgozó Jack Kilby tervezett, és amelyet 1958-ban mutatott be – megnyitva ezzel a modern számítástechnika újabb nagy korszakát. A lapkát a múlt hónapban kiállították Londonban, majd átszállították az árverés színhelyére, New Yorkba.

chip Kilby

Az aukciósház becslése szerint 1-2 millió dollárra értékelt eszközt a mérnökök 1958. július 18. és szeptember 12. között készítették el. Ahogy korábbi cikkünkben beszámoltunk róla, egy évtizeddel a tranzisztor felfedezése után, Kilby akkor tervezte meg az első monolit integrált áramkört a Texas Instruments frissen igazolt alkalmazottjaként, amikor a vállalat 7500 dolgozójának zöme szabadságát töltötte – újoncként ugyanis ő nem volt jogosult a vállalat nyári pihenőjére. A felfedezését jegyzetfüzetébe vázolta fel, majd – miután azok visszatértek a nyaralásból – megmutatta feletteseinek, akik – mint egy interjúban később nyilatkozta – „először kissé szkeptikusak voltak, de felismerték a jelentőségét.” Ezt követően Tom Yeargan segítségével kézzel készítették el egy nagyjából fél gemkapocsnyi méretű germániumlapkán a csupán néhány tranzisztort és ellenállást tartalmazó áramkört, melyet szeptemberben mutattak be a nagyközönségnek.

Kilby

Ezzel körülbelül egy időben a Fairchild Semiconductornál kutató Robert Noyce – az Intel későbbi alapítója – hasonló felfedezést jegyzett le saját füzetébe, ám ő – ahogy egy új biográfiában írják – azon nyomban el is feledkezett róla. Ezért Kilby néhány hónappal előbb nyújtott be szabadalmi kérelmet a találmányra, mint Noyce, ami egy évekig tartó, végül keresztlicenc-megállapodásba torkolló huzavonához vezetett a két vállalat között.

Ma úgy tartják, hogy a 2005-ben elhunyt Kilby elsőként szabadalmaztatta a technikát, míg Noyce arra talált megoldást, hogy az integrált áramköröket sorozatban lehessen gyártani. Kilby 2000-ben fizikai Nobel-díjat kapott munkásságáért; egy interjúban akkor elmondta, hogy Noyce-nak is járt volna az elismerés.

Frissítés: az aukciósház csalódottan közölte, hogy a gyér érdeklődés és az alacsony ajánlatok miatt nem tudták eladni az áramkört.

Előzmények