Kiírták a harmadik generációs mobiltendert

A Nemzetközi Hírközlési Hatóság ma hirdette meg a harmadik generációs mobilkommunikációs szolgáltatás nyújtására felhasználható rádiófrekvencia-sávok használati jogosultságát – jelentette be Kovács Kálmán miniszter.

A négy frekvenciablokk 15 évre nyerhető el, s a pályázat szerint 2006 januárjától a szolgáltatások már a fogyasztók rendelkezésére állnak majd, igaz, még csak a főváros egy részén. A nyerteseknek még az idén ki kell fizetniük 5,5 milliárd forintot első részletként; a pályázat összegének felső határát nem szabták meg, hiszen ez is a verseny része – mondta Pataki Dániel, az NHH elnöke. A négy blokk közül egyet tartanak fenn az új szolgáltatónak (egy-egy szolgáltató csak egy blokkot vásárolhat), amely a korábbi szakértői véleményekkel egybehangzóan opcionális jogot kap egy 1800-as és 900 megahertzes frekvenciára is.

Mindezzel együtt Pataki utalt arra, hogy az új szolgáltatónak adott előnyösebb feltételek miatt nem sérül a verseny, mivel a régi szolgáltatók is élhetnek opciókkal. Így például a piacon már jelen lévő társaságok a blokk megvásárlásakor hozzájuthatnak egy plusz frekvenciához. Amennyiben egyetlen új belépő sem vásárolja meg az UMTS-szolgáltatást, úgy azt két évig nem hirdetik meg újra, ha pedig a már meglévő szolgáltatók közül nem vásárol valamelyik, akkor egy évig nem lesz új pályázat. A pályázatok benyújtási határideje november másodika, s a tervek szerint az eredményhirdetés már decemberben várható.

A pályázatokat egy százas pontrendszer alapján értékelik ki. A már meglévő szolgáltatók esetében tíz pontot ér az, hogy milyen feltételekkel képesek roaminglehetőséget adni az új belépőnek, s 90 pont az ár. Új belépő esetében 55 pont az árért, 15 pont a mobilpiaci, 10 pedig az egyéb távközlési tapasztalatokért adható, míg végezetül 20 az üzleti terv alapján ítélhető oda. Kovács újságírói kérdésre reagálva elmondta: jelenleg 4-5 Magyarországon még jelen nem lévő társaság érdeklődik a pályázat iránt.

Azóta történt

Előzmények