Kiberfegyverrel támadná Dél-Korea az északi nukleáris létesítményeket

Egy, a hírhedt Stuxnethez hasonló, kifinomult kiberfegyver létrehozását javasolta a dél-koreai védelmi minisztérium az ország kormányának, írja a Yonhap hírügynökség. Az előterjesztés a 2010-ben létrehozott Kiberhadviselési Parancsnokság reformtervezetének részeként került a dél-koreai vezetés elé. Az egység a védelmi minisztérium irányítása alatt működik, elsődleges feladata az észak-koreai kibertámadások elhárítása, a dél-koreaiak szerint ugyanis az elmúlt években északi szomszédjuk számos alkalommal vett „tűz alá” fontos déli rendszereket.

Hirdetés

A Kiberhadviselési Parancsnokság a védekezés mellett azonban más tevékenységet folytatott, a Yonhap információi szerint felmerült a gyanú, hogy a 2012-es dél-koreai elnökválasztási kampány alatt az egység magasan képzett szakemberei közül többen is online pszichológiai hadviselésbe kezdtek, és megpróbálták lejáratni az ellenzéki politikusokat. Az ügy kivizsgálása azóta sem fejeződött be, jelenleg is több mint egy tucat tisztviselő ellen folytat eljárást a katonai ügyészség. A védelmi minisztérium által szerdán ismertetett reformjavaslat első lépésben rendet tenne a Kiberhadviselési Parancsnokság soraiban, létrehoznának egy Kibervédelmi Részleget, ami a vezérkari főnökök irányítása alá tartozna, és ellenőrizné a védelmi jellegű katonai kibertevékenységet Dél-Koreában. A korrupciógyanú, és a politikai visszaélések lehetősége miatt pedig egy formális ellenőrzési program keretén belül felügyelnék az érintett alkalmazottak tevékenységét.

A második fázis lenne egy olyan program kifejlesztése, amivel távolról megtámadhatnák és működésképtelenné tehetnék az észak-koreai atomlétesítményeket. „Amint végzünk a terv második felének végrehajtásával, a Kiberhadviselési Parancsnokság átfogó kibertámadásokat fog indítani.” – nyilatkozta egy neve elhallgatását kérő minisztériumi tisztviselő.

Biztonsági szakértők egyáltalán nem örülnek a hírnek, szerintük a Stuxnet kapcsán már bebizonyosodott, hogy egy ilyen vírus terjedését nem lehet megfelelően kontrollálni, ráadásul előbb-utóbb egy újabb, hatékony kiberfegyverként jelenne meg a feketepiacon is, amit megfelelően módosítva számos országban be lehetne vetni kritikus fontosságú rendszerek ellen.

Azóta történt

Előzmények

  • Kibervédelmi egységhez toboroz az Egyesült Királyság

    A brit védelmi minisztérium szerint az eddigieknél jóval többre van szükség a hatásos védekezéshez, sőt, a katonai parancsnokság akár támadásokhoz is használhatná a „kiberkatonákat”.

  • Operation Troy: négy éve támadják Dél-Korea hadseregét

    A McAfee és a Symantec szerint az elmúlt négy év támadásai ugyanazon hackercsoporthoz köthetők. A módszer összetett, de hatékony.