Kiadják a németek a pornókalózok neveit

Nem ússzák meg névtelenül a német kalózok azt, ha illegálisan töltenek le pornót a netről. A helyi Urmann ügyvédi iroda tervei szerint szeptember elsejétől nyilvánosságra hozzák azoknak a felhasználóknak a nevét, akiket jogtalan pornóbirtoklással gyanúsítanak meg. Személyiségjogilag erősen megkérdőjelezhető a lépés, ráadásul az sem biztos, hogy a módszer – ami erősen a megszégyenítésen alapul – a lehető leghatásosabb lenne az illegális letöltés visszaszorítására.

A híresztelésekkel ellentétben a látványosabb sikerért a cég első körben nem a rendőrtisztek és plébánosok nevét tenné közzé, hanem inkább olyan egyénekét, akik könnyen visszakövethetők az által, hogy rengeteg tartalmat töltenek le. Az Urmann már 2006 óta küld leveleket a gyanúsítottaknak; azt, hogy ezidáig hány értesítést küldtek ki, valamint hogy hány embert fognak a jövő hó elejétől megnevezni, egyelőre nem árulta el a cég.

Az bizonyos, hogy a gyanúsítottaknak a felszólítás után lehetőségük van egy 650 eurós kompenzáció kifizetésére. A BBC kérdésére válaszolva Michael Forrester angol ügyvéd kifejtette, hogy azzal, hogy nyilvánosságra hozzák a vádlottak neveit, visszafogják majd a fizetési kedvüket: „Az Egyesült Királyságban az emberek konkrétan tagadták, hogy bármit is letöltöttek volna. Igaz, sokszor inkább fizettek azért, hogy elkerüljék a bírósági vádak nyilvánosságra kerülését. Viszont a nevek nyilvánosságra hozása megszünteti a késztetést a fizetésre, mivel az ügy már a rendezés előtt nyilvánosságra kerül.”

A globális kalózkodás visszaszorításának részeként a szerzői jogok tulajdonosai már évek óta küldenek értesítéseket a tartalmaikat jogszerűtlenül beszerzőknek, ám legtöbbjük mostanában már más módszerekkel próbálja védeni termékeit: a bíróság helyett inkább az internetszolgáltatókhoz fordulnak azzal a szándékkal, hogy blokkolják azokat az oldalakat, ahol illegálisan beszerzett tartalom található – a tartalomszolgáltatók többsége azonban még mindig a klasszikus, értesítésen alapuló metódust használja, ahol a megvádoltnak felajánlják, hogy fizessen egy adott összeget kompenzációképpen, amivel elkerülheti a bírósági tárgyalást. Egy ilyen cég például a szintén német székhelyű Golden Eye ügyvédcsoport, mely a Ben Dover filmkészítő vállalat képviseletében közel 2000 levelet tervez kiküldeni a közeljövőben.

Azóta történt

Előzmények