Kevés a PCI Express-tanúsítvánnyal rendelkező hardver

A PCI Special Interest Group (PCI-SIG), a hagyományos PCI, a PCI-X és a PCI Express szabványokért felelős szervezet tegnap közétette aktuális listáját azokról a hardverekről, amelyek bizonyítottan megfelelnek a PCI Express 1.0a specifikációnak.

A „PCI Express Integrators List” tartalmazza mindazokat a chipeket, alaplapokat, bővítőkártyákat, illetve komplett rendszereket, amelyek sikeresen abszolválták a szigorú kompatibilitási teszteket. A felsorolás egyelőre meglehetősen kurtának tűnik, ezért is érdemel külön figyelmet, hogy a PCI Express-interfésszel rendelkező grafikus kártyák közül eddig csakis az NVIDIA termékei kaptak helyet rajta. Az esemény marketingértékét persze a kaliforniai vállalat igyekszik is kihasználni, weboldalán máris felhívta a figyelmet a GeForce 6, GeForce FX és Quadro kártyákat érintő örömteli hírre.

Mindez persze nem jelenti azt, hogy a többi, forgalomban lévő hardver nem felel meg a szabványnak, hiszen a tanúsítási eljárás bizonyos időt vesz igénybe, a várakozók sora pedig csak növekszik, amint egyre több PCI Express-es termék kerül a piacra.

A PCI-SIG workshopok keretében biztosítja tagjai számára a tesztekhez szükséges berendezéseket és szoftvereket. Első lépésben a gyártóknak demonstrálniuk kell, hogy termékeik együttműködnek más gyártók hardvereivel. Ezután a PCI-SIG által összeállított „Gold” tesztcsomag feltételeinek kell teljes mértékben megfelelniük. Végezetül a gyártók saját maguk által készített dokumentumot nyújtanak be, amelyben pontról pontra leírják, hogy termékük hogyan teljesíti a specifikáció kritériumait. A szervezet szeptemberben, októberben és decemberben tartja következő workshopjait az Egyesült Államokban és Tajvanon.

Előzmények