A jelenlegi internet felszámolását vizionálja a Kaspersky alapítója

Hirdetés

A világ egyik vezető biztonsági cégének, a Kasperskynek alapítója és tulajdonosa, a vitathatatlan szaktekintélynek számító Jevgenyij Kaszperszkij mindig is kiváló érzékkel nyúlt a marketinghez, és ezt az utóbbi hetekben is tapasztalhatjuk, mivel már alig van olyan nap, amikor ne látna napot a megfigyelési botrány következményeit elemző írása, megszólalása.

Kaszperszkij nem túl eredeti, de részletességét és erejét tekintve kiemelkedő fő mondandója: az Edward Snowden által megindított folyamat csak ráerősített korábbi biztonsági félelmekre, és ezek most értek el egy olyan pontot, amikor minőségi változást hozhatnak az internet működtetésében. A szakember legnagyobb félelme: a kibertámadásoktól és a kiberbűnözéstől egyre inkább tartó államok és vállalatok olyan mértékű szigorításokat fognak bevezetni, amelyik széttöri a jelenlegi internet egységes, globális keretét, és a veszélyektől való félelmek megindítják a világháló szegmentálódását.

Ez viszont a mindeddig töretlen fejlődést jelentős mértékben visszafoghatja, mondja Kaszperszkij, mivel a napjainkig a globális keretekhez szabott fejlesztések lelassulhatnak, a bizalmatlanság miatt megtorpanhatnak, és ezzel párhuzamosan a rendelkezésre álló erőforrások mennyisége is lecsökkenhet. A cégvezető egy szemléletes példát használ erre: az érzékeny adatok elvesztésétől, illetéktelenek kezébe kerülésétől rettegő kormányzatok és cégek akár vissza is térhetnek a papíralapú adatkezeléshez, mivel ezt kontrollálhatóbbnak tartják. A másik – egyébként már érzékelhető – törekvés pedig az lesz, hogy az egyes rendszereket egyre zártabbá teszi, ami az első lépés az internet fragmentációja felé.

A biztonsági cégek egyébként természetesen igen érzékenyen reagáltak a megfigyelési ügyre, az elmúlt hónapokban Mikko Hyppönen, a finn F-Secure vezetője is nagy kampányba kezdett, melynek egyik fontos állomása volt a TED-en tartott előadása:

Azóta történt

  • Az internet Isten ajándéka

    A nyitottságával sok újabb hívet szerző pápa a digitális kommunikációban nagy esélyt lát a világ jobbá tételére.

Előzmények