Megjelent a legújabb Kaspersky Internet Security

Az új termék promóciójában arra hívják fel a figyelmet, hogy a cég statisztikája szerint minden nap 315 ezer új vírusminta tűnik fel, és ma már egyik operációs rendszer sem tekinthető biztonságosnak, rég elmúltak azok az idők, amikor a támadók szinte kizárólag a Windowsra koncentráltak: emelkedik a Macet és a mobil operációs rendszereket érő támadások száma: a több mint 700 ezer, OS X-et futtató számítógépet tartalmazó Flashback bothálózat felfedezése után az Apple-felhasználók sem állíthatják már, hogy az ő operációs rendszerük abszolút biztonságos. Emellett az Androidra írt rosszindulatú programok száma is gyorsan nő: a Kaspersky Lab havonta mintegy 20 ezer új mintát azonosít. Ráadásul az adathalász webhelyek óriási veszélyt jelentenek minden internetező számára, függetlenül attól, hogy milyen operációs rendszert használnak. A Kaspersky Security Network minden hónapban 137 ezer új adathalász webhelyet fedez fel, amelyek célja csalással rávenni az embereket arra, hogy megadják bizalmas személyes és pénzügyi adataikat.

Hirdetés

A frissített programcsomag fontos komponensei:

  • Webkamera-védelem: figyeli, hogy mely alkalmazások kísérlik meg a webkamerához való kapcsolódást, figyelmezteti a felhasználót a hozzáférési kísérletre, és ha szükséges, blokkolja a hozzáférést (ez a funkció csak Windowson érhető el)
  • Rendszerfigyelő: a titkosítással zsarolók ellen kialakított modul elemzi az operációs rendszeren futó összes folyamatot, és újfajta adatmentést valósít meg. Amikor észleli, hogy egy gyanús program megpróbál módosítani egy felhasználói fájlt, azonnal helyi másolatot készít róla. Ha a további vizsgálat azt állapítja meg, hogy a módosítást végző program rosszindulatú volt, akkor visszaállítja a módosítást (szintén csak Windowson)
  • Wifi biztonsági értesítés: ez a modul ellenőrzi a wifi hotspotok biztonságát, és figyelmezteti a felhasználót a lehetséges veszélyekre, például a sebezhető hálózati kapcsolatra vagy egy jelszó védelem nélküli továbbítására az interneten keresztül. A felhasználók tippeket és ajánlásokat is kapnak ahhoz, hogy miképpen konfigurálják biztonságosan saját otthoni wifihálózatukat (ugyancsak Windowson)

Egyéb újítások:

  • automatikus frissítés, amikor is az újabb változatok megjelennek (csak Windowson)
  • fejlesztések történtek a Safe Money modulban, hogy az online pénzügyi tranzakciók minden fázisban védettek legyenek. A Safe Money most már megakadályozza azt is, hogy a külső alkalmazások hozzáférjenek a böngésző vágólapjához, amely átmenetileg bizalmas adatokat (például bemásolt bejelentkezési azonosítókat) tartalmazhat (csak Windowson).
  • a fizetős wifihálózatokat, valamint a 3G vagy LTE mobilinternet-kapcsolatot használók vehetik jó hasznát a Költségtudatos hálózathasználat szolgáltatásnak, amely csökkenti az interneten forgalmazott adatok mennyiségét (Windows 8 és a következő verziók)
  • nem kívánt és rosszindulatú weboldalak elkerülésében segítő adathalászat-ellenes modulban továbbfejlesztették a szövegeket, képeket és hivatkozásokat elemző technológiát
  • a főmenüt és a kezelőfelületet minden termékben egységesítették, így a felhasználók egyszerűen navigálhatnak az alkalmazásokban, függetlenül attól, hogy mely operációs rendszerrel és termékverzióval dolgoznak

Azóta történt

Előzmények

  • Pornókedvelőkre utazik a „rendőrségi” zsaroló program

    A Kaspersky Lab fedezte fel a rejtett részét annak a rosszindulatú kampánynak, amely világszerte bevezette az androidos eszközökre készült Koler programot 2014 áprilisában.

  • Még mindig a vírusírók állnak jobban

    A Kaspersky Lab kutatói felfedezték, hogy a „régi típusú” 2013-as Miniduke implantátumok ismét megjelentek, s a kormányok és más szervezetek elleni aktív kampányokhoz használják fel őket.