Könnyen feltörhetőek az ATM-ek

A világ szinte bármelyik ATM-jéhez hozzá lehet férni illegálisan, és ki lehet azt fosztani egy rosszindulatú program segítségével, vagy akár anélkül is – írják a biztonsági cég jelentésében.

A Kaspersky Lab jelentése kitér arra, hogy aok éven át az ügyfelek és bankautomata-tulajdonosok legnagyobb rémálmai a skimmerek voltak – olyan különleges eszközök, amelyeket egy ATM-hez csatolnak annak érdekében, hogy adatokat lopjanak a bankkártya mágnescsíkjáról. De ahogy a rosszindulatú módszerek fejlődnek, az ATM-ek további veszélyeknek vannak kitéve: 2014-ben a Kaspersky Lab szakértői felfedezték a Tyupkint, az ATM-vírusok egyik legelterjedtebb képviselőjét, 2015-ben pedig a Carbanak banda nyomára bukkantak, amely sok más mellett a banki infrastruktúra feltörésével volt képes lopni az ATM-ekből. A támadás mindkét módszere eredményes lehet az ATM technológiában és a támogató infrastruktúrában található számos sérülékenység kihasználásával - és ez csupán a jéghegy csúcsa.

Tesztelés

Hirdetés

Annak érdekében, hogy feltérképezzék az ATM-ekkel kapcsolatos összes biztonsági problémát, a Kaspersky Lab behatolásteszteléssel foglalkozó specialistái valós támadások vizsgálatán és több nemzetközi bank ATM biztonsági felmérésének eredményein alapuló kutatást végeztek.

A kutatás eredményeként a szakértők bebizonyították, hogy a számos biztonsági hiányosság miatt végrehajthatók az ATM-ek elleni rosszindulatú támadások. Először is az ATM-ekben található számítógépek nagyon régi operációs rendszer verziókat, – például a Windows XP-t – futtatnak. Ez sebezhetővé teszi őket a vírusfertőzésekkel és a kihasználó támadásokkal szemben. Az esetek túlnyomó többségében a speciális szoftver, amely lehetővé teszi az ATM-ekben található számítógépek számára, hogy kapcsolatba lépjenek a banki infrastruktúrával, és feldolgozzák a bankkártya tranzakciókat, az XFS szabványon alapszik. Ez egy meglehetősen régi és nem biztonságos technológia – írja a jelentés –, eredetileg arra fejlesztették ki, hogy szabványosítsák az ATM szoftvereket, hogy bármilyen berendezésen fussanak, gyártótól függetlenül. Ha egy vírus sikeresen megfertőz egy ATM-et, szinte korlátlan ellenőrzést szerezhet felette: átállíthatja a PIN padet és a kártyaolvasót „natív” skimmer üzemmódba, vagy kiadhatja az ATM-ben lévő összes pénzt a hacker utasítására.

A Kaspersky Lab kutatói szerint a bűnözőknek nem kell rosszindulatú programot használniuk az ATM vagy a banki hálózat megfertőzéséhez. Ez azért lehetséges, mert a fizikai védelem hiánya az ATM-ek nagyon gyakori problémája. Sok esetben az ATM-eket úgy gyártják és telepítik, hogy könnyen hozzá lehet férni a benne lévő számítógéphez, vagy a hálózati kábelhez, amellyel az internethez kapcsolódik az eszköz. A fizikai hozzáférés révén a bűnözők képesek lehetnek:

  • speciálisan programozott mikroszámítógépek (úgynevezett fekete dobozok) telepítésére az ATM-en belül, amelyek lehetővé teszik a támadók számára az ATM-hez való távoli hozzáférést
  • az ATM csatlakoztatására egy csalást végrehajtó feldolgozó központhoz

A hamis feldolgozó központ egy olyan szoftver, amely feldolgozza a fizetési adatokat és megegyezik a banki szoftverrel, de nem tartozik a bankhoz. Amint az ATM csatlakozik egy hamis feldolgozó központhoz, a támadók olyan parancsot adnak, amilyet csak szeretnének, és az ATM engedelmeskedni fog.

Az ATM-ek és a feldolgozó központ közötti kapcsolatot sokféleképpen meg lehet védeni. Például szoftveres vagy hardveres VPN-nel, SSL/TLS titkosítással, tűzfallal vagy MAC-hitelesítéssel. Ezeket az óvintézkedéseket azonban nem túl gyakran alkalmazzák. Amikor igen, akkor is gyakran rosszul konfigurálják őket, és ezért sérülékenyek, ami csak egy ATM biztonsági vizsgálat során derül ki. Ennek eredményeként a bűnözőknek nem kell manipulálniuk a hardvert, csak kihasználják az ATM és a banki infrastruktúra közötti hálózati kommunikáció sebezhetőségeit.

Hogyan állítható meg az ATM-ek kifosztása?

„A kutatásaink azt mutatják, annak ellenére, hogy a szolgáltatók egyre komolyabb biztonságtechnikával ellátott ATM-eket állítanak elő, nagyon sok bank továbbra is a régi és számos biztonsági hiányosságot tartalmazó készülékeket használja, s ezáltal ezek a bankok felkészületlenek a kibertámadásokkal szemben. Ez ma a valóság, ami a bankoknak és ügyfeleiknek óriási pénzügyi veszteségeket okoz. Szerintünk ennek az okozója az a tévhit, hogy a kiberbűnözőket csak az interneten bankolók elleni támadások érdeklik. Ez részben igaz, de egyre inkább az ATM-ek elleni támadásokra fókuszálnak, mivel az ilyen készülékek elleni közvetlen támadások nagy mértékben lerövidítik a bűnözők készpénzhez jutási folyamatát” – nyilatkozta Olga Kochetova, a Kaspersky Lab Penetration Testing részlegének biztonsági szakértője.

Annak ellenére, hogy a fentebb említett biztonsági problémák rendkívül sok bankautomatát érinthetnek világszerte, ez nem jelenti azt, hogy a helyzeten ne lehetne változtatni. A Kaspersky szerint az ATM-gyártók az alábbi lépésekkel csökkenthetik a gépeiket érintő támadások kockázatát:

  • fontos, hogy az XFS szabványt újraértelmezzék a biztonsági szempontok előtérbe helyezésével, valamint vezessenek be kétfaktoros azonosítást a készülékek és a szoftver között. Ez csökkenti a trójaiak használatával végrehajtott illegális pénzkivételek és az ATM készülékek feltörésének esélyét
  • szintén fontos egy, a hozzáférést szabályozó rendszer telepítése a készülékekre a hamis feldolgozási központok segítségével végrehajtott támadások kiküszöbölésére
  • a hardveregységek és az ATM-ekben lévő számítógép közötti adatátvitel védelmére titkosítást és integritás-ellenőrzést kell bevezetni

Azóta történt

Előzmények

  • Az internet és a házasság

    Az emberek nagy része tart bizalmas adatai nyilvánosságra kerülésétől, ám ennek ellenére sem elég óvatosak.

  • Nem bízunk bennük, mégis használjuk őket

    A legtöbb internetező megbízhatatlannak tekinti az online kommunikációs csatornákat, mégis rendszeresen használja őket többek között magánjellegű témák megtárgyalására.