Kamerát a szem helyére

(Infobulvár) Rob Spence kanadai filmes, aki kamaszkorában egy balesetben elveszítette egyik szemét, egy brüsszeli médiakonferencián jelentette be tervét, hogy a nem működő érzékszerv helyére egy kamerával ellátott műszemet építtet be, s így egyrészt új módon lesz képes dokumentumfilmek készítésére, másrészt pedig akciójával a mind szélesebb körben elterjedő megfigyelési technológiákra kívánja felhívni a figyelmet.

Ez utóbbit tartja igazán fontosnak a civiljogi aktivista, aki szerint igen aggasztó, hogy az emberek nem törődnek azzal, hogy megfigyelik őket a nap 24 órájában, szinte mindenhol – Torontóban, ahol Spence él, 12 ezer kamera van a köztereken.

(A videók egy műtétről is tartalmaznak felvételeket, csak azoknak ajánljuk, akik bírják az ilyen látványt.)


A Project Eyeborg által kínált megoldás egy apró, másfél milliméteres CMOS-kamerát, a hozzá tartozó akkut, valamint egy drótnélküli adót tartalmaz. A beszerelendő eszköz nem „kiborg-megoldás”, vagyis sem az idegrendszerhez, sem a filmes agyához nem fogják csatlakoztatni. Ki- és bekapcsolására lehetőség lesz, s Spence elmondta, hogy csak célirányosan, forgatásra fogja felhasználni.

Ez az akció lehet műbalhé, lehet reklám, lehet komoly, ám – mivel nem akármilyen csapat dolgozik megvalósításán – az biztos, hogy hangos jogi vitákat fog még kiváltani a „kameraszemű ember”, hiszen a videofelvételek, fényképek készítését, az esetleges webes közvetítést minden országban törvények szabályozzák, s Spence esetében, ha megvalósul a terve, az már nem dönthető el ránézésre, hogy csak „néz” vagy „vesz” is éppen.


Előzmények