József Attila a világhálón: megy vagy marad?

Elképzelhető, hogy az üzemeltető Országos Széchényi Könyvtárnak (OSzK) szerzői jogi viták miatt el kell távolítania a Magyar Elektronikus Könyvtár (MEK) oldalairól József Attila összes versét – írja beszámolójában az Index. A virtuális gyűjteményben már tíz éve szabadon hozzáférhető versek után eddig – egy közös jogkezelés néven ismert eljárás szerint – az Artisjus fizette ki a jogdíjat a költő örökösének, Makai Ádámnak, ám az uniós jogharmonizáció keretében 2004. május 1-jétől az internetes közlésre megszűnt ez a lehetőség. Internetes publikálás esetén most már közvetlenül a jogtulajdonosokkal kell egyezkednie az anyagok felhasználóinak.

Makai – nem ismervén a jogkezelés hatályos módjait – e változásoktól függetlenül a múlt héten azt követően kereste meg levélben az OSZK-t, hogy értesült az életmű internetes elérhetőségéről. A jogtulajdonos felszólította a könyvtárat, hogy fizessen jogdíjat vagy haladéktalanul távolítsa el a költő műveit a MEK oldaláról. Mivel a könyvtár anyagi lehetőségei nem teszik lehetővé, hogy a tulajdonosoknak egyenként fizessen, most azt remélik, hogy a József Attila-emlékévre tekintettel legalább átmeneti kedvezményeket kaphatnak az anyag elérhetőségének biztosítására – írja az Index.

A jogszabályváltozás természetesen számos más olyan művet érint, mely a MEK gyűjteményében megtalálható, így idővel jelentősen megcsappanhat az értékes virtuális könyvtár gyűjteménye.

Azóta történt

Előzmények