Jönnek a műanyag chipek

A brit Plastic Logic – egy a Cambridge-i Egyetemen folyó kutatásokból kinőtt vállalkozás – kockázatitőke-befektetőktől összegyűjtött 100 millió dollárból indítja be műanyagalapú áramköröket előállító gyárát. Az üzem a németországi Drezdában épül fel, amely az Advanced Micro Devices (AMD) fabjainak köszönhetően az egyik legnagyobb európai chipgyártó központ.


A cég e-papírjának prototípusa

A műanyag-elektronika – amiben a cég utazik – szilícium helyett az 1960-as években felfedezett, jó vezetőképességű szerves polimerekből állít elő áramköröket. A Plastic Logic ezeket az üdítős palackok gyártásához is használt polietilén-tereftalát fóliára nyomtatja. Az így gyártott chipek vezérelhetik például a kezdetben elsődleges végterméknek számító elektronikus papír kijelzőjét. A módszerrel – mivel a plasztikchipek egyszerű, akár tintasugaras nyomtatási eljárással elkészíthetők – olcsóbban, gyorsabban és egyszerűbben lehet áramköröket előállítani. Ráadásul mivel a műanyag chipek rugalmas felületen is kialakíthatók, számos új típusú eszköz készítésére nyílik lehetőség.

Ilyen többek között az elektronikus papír is. E-papírt használó elektronikus könyvek fejlesztésén számos cég – többek között az Epson és a Sony – dolgozik, sőt néhány ilyen, akár több száz kötetnyi szöveget tárolni képes készülék már meg is jelent a piacon. A Plastic Logic drezdai üzeme 2008-ban készül el, és évente egymillió ív e-papírt tud majd gyártani.

Azóta történt

  • Jönnek a kínai Core processzorok?

    Ha a hír igaz, az Intel Kínában építi fel első távol-keleti félvezetőgyárát.

  • 1959. február 6.

    Jack Kilby szabadalmi kérelmet nyújt be az integrált áramkörre. A Texas Instrumentshez frissen igazolt fizikus 1958 nyarán vázolta fel az IC terveit jegyzetfüzetébe, majd készítette el kézzel egy nagyjából fél gemkapocsnyi méretű germániumlapkán a csupán néhány tranzisztort és ellenállást tartalmazó első áramkört, melyet szeptemberben mutattak be a nagyközönségnek.

Előzmények