Jön a CD-DVD hibrid

A nagy lemezkiadók egy új lemezformátum bevezetésével próbálják fellendíteni az optikai diszkekre rögzített zenék iránti keresletet, amely – főként a legális és illegális zeneletöltéseknek köszönhetően – már évek óta apad. Az egyebek mellett az EMI Musicot, a Sony BMG Music Entertainmentet, a Universal Music Groupot és a Warner Music Groupot tömörítő egyesülés a héten lebbentette fel a fátylat DualDisc hordozókról. Ezek mindkét oldala lejátszható: az egyik CD-, a másik pedig DVD-lemezként. A CD-oldalra a CD-minőségű album kerül, míg a másikra a teljes hanganyag több csatornára kevert vagy nagyobb felbontású és dinamikájú változata – 5.1-es, DVD-Audio vagy LPCM sztereó formátumban –, ahogy az extrák – például klipek, interjúk, fotók, dalszövegek – is itt érhetők el.

A kiadók állítják, hogy a kétarcú lemez fogadtatása kedvező. Egy, az év elején végzett előzetes felmérés szerint a megkérdezettek 82 százaléka volt elégedett vagy nagyon elégedett a DualDisckel, míg 90 százalékuk ismerőseinek is ajánlotta volna az új terméket.

A DualDisc lemezekhez nincs szükség új lejátszóra, bármely CD- vagy DVD-lejátszásra képes készülékkel használhatók. Az első diszkek megjelenése októberben várható.

Előzmények