Jogdíj növeli a pc-k árát Németországban

Egy müncheni bíróság határozata értelmében a Fujitsu Siemensnek jogdíjat kell fizetnie minden Németországban értékesített számítógépe után. A precedensértékű döntés szerint a pc az üres adathordozókhoz hasonlóan alkalmas szerzői jogvédelem alá tartozó anyagok másolására, ezért a gyártónak eladott gépenként 12 euróval – tehát nem az ár százalékában meghatározott, hanem fix összeggel – kell hozzájárulnia a jogtulajdonosok kártalanításához.

A két éve húzódó pert a VG Wort német jogvédő szervezet indította, amely eredetileg minden eladott számítógépet 30 eurós jogvédelmi adóval terhelt volna meg, ám végül elfogadta a bíróság által kiszabott díjat. A VG Wort azt kívánja elérni – és a mostani eljárás után erre jó esélye van –, hogy a Németországban értékesített összes pc árába építsék be a jogdíjat. A Fujitsu Siemens a döntés megfellebbezését fontolgatja.

A másolásra alkalmas készülékek és adathordozók után fizetendő adó nem új keletű az Európai Unióban. Hazánkban 2000-ben vezették be a fénymásológyártókat, - importőröket és -üzemeltetőket érintő reprográfiai díjat, majd egy tavalyi kormányrendelet-módosítás a nyomtatókat és multifunkcionális eszközöket is a díjköteles kategóriába sorolta. Akárcsak Németországban, nálunk is jogdíjat fizet a vásárló az üres hang- és képhordozók – audio- és videokazetták, írható CD- és DVD-lemezek, valamint egyes memóriakártyák – után. Az új pc-ket azonban korábban egyetlen országban sem terhelték meg másolási díjjal.

Azóta történt