Kalózt fogtak, majd 59 millió dolláros segélyt kapott Kambodzsa

Hirdetés

Nemrég adtunk hírt arról, hogy elfogták Kambodzsában a The Pirate Bay nemzetközileg is keresett társalapítóját, Gottfrid Svartholmot. Ugyan a kiadatás körülményei még nem tisztázottak, lévén a két ország között egyelőre nem létezik ilyen vagy ehhez hasonló megállapodás, a The Next Web tudósításából kikövetkeztethető, hogy mégis folyhatnak tárgyalások a két ország között. Az oldal szerint Svédország a napokban 59,4 millió dolláros segélyt küldött a délkelet-ázsiai országnak. Ugyan egyik állam sem ismerte el, hogy a pénz a társalapító elfogásáért cserébe utalták át, az időpontok ismeretében jogosan merül fel a gyanú, hogy van összefüggés a két eset között.

Tegnapelőtt érkezett meg Kambodzsába a svéd küldöttség, hogy Gottfrid kiadatásáról tárgyaljon az országgal. Egyezmény híján az ország nem adhatja ki a svédeknek az elítéltet, ezért a kambodzsaiak megadták a vendégeknek a lehetőséget arra, hogy megválasszák, hogy melyik országnak adják ki a rabot. A tárgyalások tegnap folytatódtak, ahol a Xinhua hírügynökség szerint Kambodzsa átvett közel 60 millió dollárt „annak demokratikus fejlődéséért, az emberi jogok figyelembe vételéért, az oktatás fejlesztéséért valamint az éghajlatváltozás okozta kellemetlenségekért”. A kambodzsai miniszterelnök-helyettes beszédében a Svédország és Kambodzsa közötti, bimbózó barátságot taglalta: „Kambodzsa nagyra értékelt fejlesztőpartnernek tartja Svédországot, és mindent megteszünk azért, hogy a segély a lehető leghatékonyabban és legátláthatóbban kerüljön felhasználásra.”

Hogy a svéd fejlesztő hogyan is kerül vissza az országába, az még kérdéses, ám azt biztosan tudni, hogy ha visszakerül, egy év letöltendő börtön és 1,1 millió dolláros kártérítés megfizetése vár rá.

Azóta történt

Előzmények