Jelentősen bővíti a chipgyártást a Samsung

A világ legnagyobb memóriachip-gyártója, a dél-koreai Samsung Electronics Co. Ltd. 25 ezer milliárd vont, azaz 24 milliárd dollárt tervez befektetni 2010-ig a félvezető-üzletágba, amivel tízezer új munkahelyet teremt. A vállalatvezetés szerint a félvezetőgyártás a dél-koreai növekedés motorja lehet, mivel a mikrochip az ország legfontosabb exportcikke: a teljes dél-koreai kivitel 10 százalékát – közel 20 milliárd dollárt – adta január és szeptember között.

A Samsung szerint idén a félvezető-üzletág eladásai várhatóan 60 százalékkal nőnek, így rekordesztendőnek ígérkezik a 2004-es év. Tavaly a vállalat chipeladásai 10,5 milliárd dollárt tettek ki.

A félvezetőgyártásban harminc éve jelen levő Samsung jelenleg leginkább a számítógép-monitorok és a televíziók gyártásakor használt folyadékkristályos képernyők (LCD) áresésétől szenved, de a memóriachipek piacán is hasonló áralakulásra lehet számítani, ami ugyancsak lefaragna a vállalat nyereségéből. Az LCD-gyártásban szintén a világ élvonalába tartozó dél-koreai vállalat a tervek szerint 2007-re a mobileszközökhöz használt chipek piacán is vezető pozíciót fog betölteni.

Az idén 280 ezer Samsung-készüléket adnak el Magyarországon

A Samsung Electronics Magyar Rt. távközlési üzletága 12 milliárd forint forgalmat prognosztizált 2004-ben, ami 280 ezer darab mobiltelefon értékesítését jelenti és 13 százalékos piaci részesedést eredményez a magyar piacon. Tavaly 210 ezer darab mobilkészülék eladásával 9 milliárd forintos forgalmat ért el a vállalat.

Előzmények