11 programsor, mely megrengette az internetet

Tegnap délután nem kis zavart okozott, hogy Azer Koçulu nevű programozó eltávolította az NPM kódmegosztó könyvtárból az általa írt 250 JavaScript modult, ezzel működésképtelenné tett számtalan programot szerte a világon.

Hirdetés

De mi vitte rá minderre? Egy szerzői jogi vita. Ugyanis az egyik moduljának ő a Kik nevet adta, ám később kiderült, hogy már létezik egy Kik nevű üzenetküldő alkalmazás, akik a programozót jogtalan névhasználat miatt egy udvarias levélben névváltoztatásra kérték, ám Koçulu arra hivatkozott, hogy neki fogalma sem volt arról, hogy más is használja ezt a nevet, ezért nem volt hajlandó átnevezni. Erre az alkalmazás tulajdonosai jogi eljárással fenyegetőztek, így az NPM kénytelen volt törölni a modult. Ezen dühödött fel annyira a programozó, hogy az összes modulját eltávolította.

És ezek után szakad le az ég, mivel volt közöttük egy left-pad nevű modul, melyet sok ezer programozó használt fel (csak a múlt hónapban két és fél millió letöltést regisztráltak), és amikor ez eltűnt a hivatkozási helyéről, az érintett programok kártyavárként omlottak össze.

left-pad
[+]

A kialakult káosz miatt az NPM olyasmire szánta rá magát, amit sosem tettek: visszarakták a könyvtárba a modul egy változatát, lehetőséget adva így a projektek helyreállítására.

Azóta történt

Előzmények

  • Google a lassú oldalbetöltés ellen

    A kezdeményezés a mobilok akkumulátorát kímélné, az internetezők idejével spórolna, miközben a hirdetési platformokhoz nem nyúlna.