Japánban betiltják a virtuális nemi erőszakot


A nemzetközi tiltakozás hatására a japán játékgyártók szövetsége megtiltotta tagjainak (vagyis visszavonták a játékok minőségtanúsítványát), hogy olyan játékokat gyártsanak és árusítsanak, melyekben nemi erőszak szerepel játékelemként.

Hirdetés

A szoftverek etikáját felügyelő, 233 céget (a felnőtteknek szóló játékokat gyártók 90 százalékát) tömörítő japán szervezet (Ethics Organization of Computer Software) múlt heti tokiói ülésén úgy határozott, hogy betiltanak minden olyan játékot, amelyben előfordul nemi erőszak, illetve más szexuális erőszakot tartalmazó ábrázolás.

A tiltakozási hullámot a londoni székhelyű, a nők jogait védő szervezet, az Equality Now indította el a múlt hónapban, amikor kampányt indítottak a Rapelay nevű játék ellen, amelyben a feladat nők és kislányok megerőszakolása. A szervezet felszólította a japán igazságügyi minisztériumot, hogy tiltsa be a jokohamai Illusion Software által kiadott játékot, melyet egy ideig a japán Amazon oldalán is árultak.

Rapelay

Japánban a felnőtteknek szóló játékok igen népszerűek, ezek közül sok épül a virtuális nemi erőszakra, s ez a szegmens 2007-ben több mint 350 millió dollárnyi forgalmat tudhatott magáénak, s ez közel fele a PC-s szoftverek forgalmának. A Rapelayhez hasonló játékok tucatjával találhatóak a boltok polcain, de a Bloomberg hírügynökség munkatársának kérdésére a gyártók vagy nem akarták kommentálni a tiltó döntést, vagy pedig úgy vélekedtek, hogy ez őket nem érinti. Japánban egyébként a gyermekpornográfiát büntető rendelkezések nem vonatkoznak az animációkra, illetve a számítógépes játékokra, s a gyermekpornót tartalmazó felvételek birtoklását sem tekintik bűncselekménynek – igaz, a kormányzópárt tavaly már beterjesztett egy törvénymódosítást, mely ezen a helyzeten változtatna.

Azóta történt

Előzmények