Japán kézbe került a Fujitsu Siemens

Ma kiderült, hogy a sajtó által hetekkel ezelőtt megszellőztetett forgatókönyv szerint alakul a Fujitsu Siemens sorsa: a Siemens AG 50 százalékos részesedését a PC-gyártó vegyes vállalat másik felét birtokló Fujitsu Limited vásárolja meg 450 millió eurónyi készpénzért. A tranzakció 2009. április 1-jén zárulhat le, miután zöld utat kap az illetékes versenyügyi hatóságoktól.

Kai Flore
Az új vezér: Kai Flore

A felvásárlást Kuniaki Nozoe, a japán vállalat elnöke az azt bejelentő közleményben a következőképpen indokolta: „A Fujitsu Siemens Computer integrációja a Fujitsu Csoportba tökéletesen illeszkedik a globális növekedési stratégiánkba. Olyan erős ügyfélbázishoz jutunk az EMEA régióban és olyan K+F kapacitáshoz, amely megalapozza globális termékstratégiánkat.”

Hirdetés

A felek azt is bejelentették, hogy a Fujitsu Siemens elnök-vezérigazgatója, Bernd Bischoff – ahogy a közlemény fogalmaz: „személyes okokból” – lemondott, és utódjául a vegyes vállalat pénzügyi igazgatóját, Kai Florét nevezték ki. Arról azonban nem szólnak a híradások, hogy – amint azt a sajtó korábban tudni vélte – a Fujitsu valóban el akarja-e adni az otthoni felhasználókat kiszolgáló üzletágat, és csak a vállalati bizniszt tartaná meg, hogy növelje befolyását az európai szerverpiacon. A lapok hetekkel ezelőtt azt írták, hogy a PC-üzletág iránt a kínai Lenovo érdeklődik.

A Siemens ki akart szállni

Az elsősorban az Európát, a Közel-Keletet és Afrikát magában foglaló úgynevezett EMEA régióban érdekelt Fujitsu Siemens Computerst 1999-ben alapította a Fujitsu és az egykori Siemens Nixdorf. A tíz évre kötött társulási szerződés jövőre jár le, de újabb öt évvel automatikusan meghosszabbodott volna, ha az idén egyik fél sem jelezte volna kiszállási szándékát. A feleknek elővásárlási joga volt a másik tulajdonrészére.

Több hírügynökség és gazdasági lap már júliusban arról írt, hogy a megvesztegetési botrányok és a világgazdasági lassulás révén is meggyengült Siemens ki akar hátrálni. Peter Löscher, a német ipari konglomerátum első embere – aki éppen a nyáron jelentett be egy jelentős, közel 17 ezer dolgozót érintő leépítési programot – korábban azt mondta, hogy elégedetlen a Fujitsu Siemens pénzügyi teljesítményével.

A Fujitsu Siemens – most már egykori – elnök-vezérigazgatója, Bernd Bischoff viszont akkor kiállt a cég mellett, és rámutatott, hogy az 1,7-2 százalékos értékesítési nyereségével kifejezetten a jól teljesítők között szerepel a szektorban. A vállalat a tavalyi évet 6,61 milliárd euró árbevétellel és 105 millió euró adózás előtti profittal zárta, az idei üzleti évre pedig utóbbiból 105-200 milliót jelzett előre. Igaz, Bischoff a nyáron kénytelen volt elismerni, hogy a gyenge dollár és PC-árak csökkenése miatt a második negyedév „igen nehéz” volt, és emiatt veszélybe került e profitcélkitűzés elérése. A második negyedévben a cég a piacvezető pozícióját is elveszítette Németországban, helyére az Acer kapaszkodott fel.

Azóta történt

Előzmények