Egy eszmét nem lehet börtönbe zárni

A múlt héten nagy visszhangot váltott ki a mind intenzívebb rendőr-hacker háború újabb eseménye, amikor a brit hatóságok bejelentették, hogy letartóztatták a LulzSec, illetve az Anonymous néven ismert csoportok egyik tagját, a nyomozók szerint a mozgalom egyik szóvivőjét. A néhány nappal későbbi híradások szerint a 18 éves fiatalembert, Jake Davist szerdán vették őrizetbe, majd vasárnap emeltek vádat ellene, és az első meghallgatásra ma került sor egy londoni bíróságon, és itt döntenek többek között az óvadék ellenében történő szabadlábra helyezésről is.

A Shetland-szigeteken elkapott, nicknevén „Topiaryként” ismert fiatalember letartóztatásának híre nem nélkülözte a harsány elemeket, sőt az is felmerült, hogy a rendőrség valójában bakot lőtt, mégpedig főként azért – ahogy erről már írtunk –, mert a hagyományos módszerek alig-alig alkalmazhatóak a fenti két hackermozgalom szimpatizánsai, résztvevői ellen. A fő gond az lehet, hogy a nyomozók számára roppant nehéz az egyéni résztvevők azonosítása az internetes technikákat, technológiákat maximálisan kihasználó hackerekkel, mozgalmárokkal szemben. A teljesen decentralizált, vezető, vezetőség nélküli, tagjait flexibilisen váltogató csoport egyrészt minden lehetőséget megragad, hogy az egyéni anonimitást fenntartsa (az „Anonymous” névválasztás és az egyéni jellegzetességeket mellőző arculat nem véletlen), a tevékenységet hiába végzik egyének, ez a neten „masszaként” jelenik meg, ahol nagyon nehéz, néha lehetetlen is az egyes résztvevőket megtalálni.

A sokféle technika egyike, hogy a különféle nickneveket, melyek a mozgalmat megjelenítik, sokan használják, gyakran teljesen szabadon (a zavaros történetben felmerült az is, hogy létezik egy igazi „Topiary”, de ő egy svéd férfi). Jake Davis esetében is valószínűleg az történt, hogy a rendőrök feltehetően találtak kapcsolatot közte és „Topiary” között, ám azt nem lehet kijelenteni, hogy „Topiaryt” fogták el, ugyanis ennek a kijelentésnek nincs valódi tartalma ebben a rendszerben: a Twitter-bejegyzéseket követve elfogtak valakit, aki talán használta ezt a nevet. Pontosan ezt tükrözi a 20. századi forradalmárokat idéző bejegyzés a Twitteren a letartóztatás után, amikor az állítólag elfogott Topiary neve alatt ez jelent meg: „Egy eszmét nem vagytok képesek letartóztatni”.

Annyi biztosnak látszik, hogy a hatóság példát akar statuálni, mivel Davist gyakorlatilag az összes számítógépes bűncselekményben való részvétellel meg fogják vádolni, a túlterheléses támadástól kezdve a jogosulatlan hozzáférésen át a bűnszervezetben való részvételig. De az is nagy valószínűséggel feltételezhető, hogy – egyébként bárhogy minősítjük is őket – az Anonymous, illetve a LulzSec típusú mozgalmak résztvevőivel szemben a hatóságok még nem találták meg azt a módszert, amivel hatékonyan fel tudnának lépni ellenük.

Azóta történt

Előzmények