Három helyet szerzett az izlandi parlamentben a Kalóz Párt

A szombaton tartott izlandi parlamenti választáson a frissen, 2012 novemberében alakult helyi kalózpárt igen nagy sikerrel szerepelt, ugyanis a szavazatok 5,1 százalékának megszerzésével három képviselői helyhez jutottak. A helyek számát tekintve ők a legeredményesebbek, vagyis a kalózpártok közül nekik van az adott ország parlamentjében a legtöbb képviselőjük. Az izlandi egykamarás parlamentben (Alþing) egyébként 20 ezer lakosra jut egy képviselő, így összesen 63 fős a törvényhozás.

Az elmúlt években a kalózpártok fokozatosan növelik népszerűségüket, így Csehországban egy képviselő ül az országgyűlésben, Németországban szövetségi szinten még nem sikeresek, de a tartományokban összesen 45 képviselőjük dolgozik a törvényhozásban, míg az eddigi legnagyobb sikert a svéd kalózok érték el, akik két képviselőt küldhettek az Európai Parlamentbe.

A kalózpárti képviselők: Jón Þór Ólafsson, üzleti adminisztrációt tanuló egyetemista, Helgi Hrafn Gunnarsson, programozó, illetve Birgitta Jónsdóttir, egy ismert, tevékenységéért az Egyesült Államokban bíróság elé is citált WikiLeaks-aktivista, önkéntes, aki 2009 óta már parlamenti képviselő.

A hírhez érintőlegesen kapcsolódik a friss hír, hogy a legnépszerűbb torrentoldal, a svéd szankcióktól tartó The Pirate Bay a sikertelen grönlandi próbálkozás után a napokban Izlandra költöztette szervereit.

Azóta történt

Előzmények