Itt az új trükk: a beszélő spam

Új típusú kéretlen reklámlevelek tűntek fel az interneten – jelentette ma több IT-biztonsági cég is. A trükk most az, hogy az ajánlatokat az e-mailekhez csatolt MP3-fájlokban küldik szét. Az először Európában megjelent hangos reklámok tőzsdei ajánlatokat népszerűsítenek, amelyek bizonyos értéktelen részvények árfolyamának felhajtására apellálnak. Ezt a hirdetéstípust először tavaly augusztusban észlelték, és ma már az egyik legelterjedtebb hirdetésfajtának számít.

Hirdetés

A tőzsdei témájú reklámokat terjesztő spammerek eddig is ügyes módszerekkel próbálták kijátszani a spamszűrőket – például véletlenszerű képhibákat tartalmazó grafikus hátterek levélbe illesztésével zavarják a karakterfelismerő programokat, vagy PDF formátumban mellékelik a szöveget. A legújabb trükk az MP3-as hangoslevelek terjesztése, amelyek a Kaspersky Lab beszámolója alapján semmilyen szöveget sem tartalmaznak. Az Exit Only Inc. cég részvényeire vonatkozó ajánlatot torz géphang olvassa fel egy 25-33 másodperc hosszúságú, rossz minőségű tömörített hangfelvételről. A spammerek reményei szerint a hirdetés miatt megnövekedett részvényvásárlások felhajtják a cég tőzsdei árfolyamát, így ők is extra haszonnal adhatnak túl a részesedésükön.

Az új típusú reklámlevelek nemrég észlelt első tömeges terjesztése feltehetően csak kísérlet volt a spammerek részéről – a próba azonban műszaki hiányosságok miatt nem járt sikerrel. A nagy mennyiségű levél gyors elküldéséhez kis üzenetméret szükséges, ezért az ajánlatot ismertető hangfájlmelléklet erős MP3-tömörítést alkalmaz. A felvett szöveg annyira rossz minőségű, hogy még nagy hangerővel lejátszva is csak nehezen érthető; a spammerek ráadásul a levélszűrők megtévesztésében bízva minden elküldés előtt módosítják a hangfájlt, az újratömörítés pedig tovább rontja a hangminőséget.

A Kaspersky Lab szakértői úgy látják, hogy az MP3-spam zsákutca. A reklámlevelek tömeges terjesztése kisméretű üzeneteket feltételez, ami szükségszerűen együtt jár a rossz hangminőséggel. A legtöbb felhasználó nem fog azzal vesződni, hogy alig érthető felvételeket hallgasson végig, ezért a legújabb spammertrükk aligha nevezhető hatékonynak.

„Az MP3 állományok csereberéje hazánkban is népszerű, nem csoda hát, ha a felhasználók könnyen rávehetők ismeretlen MP3 állományok meghallgatására is” – jegyezte meg Fórján Tamás, a 2F 2000 Kft. operatív vezetője. „Az angol vagy más idegen nyelvű hangüzenetek azonban Magyarországon várhatóan nagyon kevéssé válnak majd be a nyelvi korlátok miatt. Az eredetileg is magyar nyelvű hangüzenetek készítését pedig, reméljük, korlátozza majd az a tény, hogy az így elérhető közönség – és ezzel együtt az elérhető haszon – nagyon korlátozott.”

Azóta történt

Előzmények