Itt az új Egymillió Dolláros Honlap


Ő Graham

Olvasóink lapunk híreit olvasva nyomon követhették annak idején, hogy miként gyűjtött össze egymillió dollárt egy pofonegyszerű ötlettel Alex Tew brit egyetemi hallgató. Az akkor 21 éves fiatalember egy honlapot kreált, amelyet 10x10 pixel nagyságú négyzetekre osztott fel. Ezekből tízezret, összesen tehát éppen egymillió pixelt pakolt az oldalra. Tanulmányai finanszírozását és egyáltalán a nyugodt életet megalapozandó ezeket a pixeleket bocsátotta a áruba az interneten – darabját 1 dollárért. A pixelek mind egy szálig elkeltek, Alex pedig milliomossá – és nem mellesleg kérészéletű médiasztárrá – vált.

Példája ragadós volt, a sikert látva rengetegen próbálkoztak – Magyarországon is – inkább kevesebb, mint több sikerrel alkalmazni a brit diák meggazdagodási receptjét. A sztori mára feledésbe is merült volna, de közel másfél év múltán ismét felbukkant egy ígéretes Alex-epigon.

Ő Graham Langdon, aki szintén 21 éves és szintén egyetemista, csak éppen nem Nagy-Britanniában, hanem az egyesült államokbeli Connecticutban. „Antropológia és pszichológia szakra járok (értsd: munkanélküli leszek, ha végzek). Elborít az adósság, és nincs kocsim se (ezért nem egyszerű barátnőt találnom), és az az álmom, hogy nyitok egy kocsmát Bostonban. (Sóhaj)” – indokolja bemutatkozásában, miért is jutott eszébe, hogy valahonnan jó lenne sok pénzt szerezni.

A megoldás 2007 májusában villant be Grahamnek. Példaként Alex projektje lebegett a szeme előtt, amikor jött az isteni szikra: nem pixeleket, hanem szavakat fog árulni honlapján. Persze hamar rájött, hogy egymillió szót még az amúgy rendkívül gazdag angol nyelvben sem tudna összekaparni, ezért úgy döntött, 10 000-et kínál eladásra, darabját 100 dollárért. Így született meg a Milliódolláros Wiki, egy olyan wiki, amelyben a címszavak szerkesztésének – és ezzel reklámok elhelyezésének – a jogát pénzért lehet megváltani. Graham 15 évig garantálja a tulajdonjogot és ezzel a szájt működését.

A média egyelőre nem kapta fel a sztorit, mégis: két hét alatt már 19 szó elkelt, 1900 dollárt hozva az ötletgazdának. És ez még nem is minden, mert Graham az eBayen árverésre bocsátott egy szót (Business), amelynek licitje három nappal az aukció lejárta előtt 4550 dolláron áll.

Vajon Grahamnek is sikerül?

Előzmények