Az állampolgárok és a kibertér védelme is az idei ITBN fókuszában

2013. szeptember 25-26-a között rendezik meg hazánk és Közép-Kelet-Európa egyik legnagyobb IT biztonsági konferenciáját, az Informatikai Biztonság Napját (ITBN). A kétnapos rendezvényen hazai és nemzetközi IT-s és független szakemberek keresik a választ arra, hogy mennyire is vagyunk védtelenek a kibertérben és valóban megfigyel-e minket a „Big Brother”. A világ legkülönbözőbb pontjairól érkező előadók idén is világkörüli utazásra hívják a látogatókat, újdonságként pedig a személyes biztonság, az állampolgárok védelme is terítékre kerül.

Aktualitások

Hirdetés

Szinte még sosem volt ennyire aktuális az ITBN, és az informatikai biztonság kérdése, hiszen az elmúlt hetekben az amerikai megfigyelési botránytól és a Snowden-ügytől volt hangos a sajtó, olyan kérdéseket feszegetve, amelyre a rendezvény keretein belül is megpróbálnak válaszokat találni. Így lesz majd a nyitóelőadás egy rendhagyó, szakmai, politikai kitekintés Nógrádi György, biztonságpolitikai szakértő tolmácsolásában, aki segít a közelmúltban nagy port kavart Snowden-ügy, és az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) kiszivárogtatási részleteinek megismerésében.

Az idei ITBN-en újdonságképpen a személyek, állampolgárok védelmére, a személyi biztonság témakörére is nagy hangsúlyt fektetnek a szervezők, de természetesen a megszokott vállalati IT biztonság is hangsúlyos marad. Az izraeli bázisú Checkpoint – mint az idei esemény kiemelt technológiai partnere – az aktuális támadási és sérülékenységi problémákról és azok megoldásáról tájékoztatja az érdeklődőket.

Egy igazán érdekes vendég is érkezik a rendezvényre az Amerikai egyesül Államokból: ő Michael Schneider. Több mint tíz éve dolgozik az amerikai hadseregnek különböző kibervédelmi munkakörökben. Dolgozott a védelmi minisztérium tisztjeként, ahol kibervédelmi Red Teameket vezetett. A US Cybercommand vezető tiszthelyetteseként a kiszemelt célpontok meghatározásáért és a védelmi intézkedések meghozataláért volt felelős. A haditengerészetnél az információs hadműveletek parancsnokaként tevékenykedett.

Az esemény plenáris programjára John Parker érkezik Angliából, aki a McAfee termékigazgatója. A hálózati specialista Cisco képviselője egy érdekes témáról, a vállalatok számára „hírszerzési” adatokat biztosító szolgáltatásról beszél majd. A kritikus infrastruktúrák biztonságát szem előtt tartó civil egyesület a KIBEV (Önkéntes Kibervédelmi Összefogás) szintén képviselteti magát az eseményen.

A komplex fenyegetettségek felderítése terén gyakran jeleskedő Kaspersky Lab képviseletében Adrian Porcescu érkezik Romániából. A Fortune 500 IT biztonságra specializálódott cége, a Symantec ismét a találkozó kiemelt támogatói között szerepel. A cég képviseletében a svájci Candid Wüest, a rosszindulatú programokat kutató specialista tart plenáris előadást. Szintén a plenáris vendége idén a hálózati technológiákat gyártó óriáscég, a Juniper, aki az idei újdonságok mellett beszámol majd elmúlt időszak biztonsági fejlesztéseiről is.

A T-Systems Magyarország Zrt. egy biztonságos valódi kirándulásra hívja a résztvevőket „betonbiztos” adatközpontjába, és elmesélik azt is, hogy hogyan védekezhetnek a szervezetek a hackerkörökben mostanság népszerű leterheléses támadások ellen.

Több különleges, cégektől független téma is előkerül idén. Ilyen például a közösségi média hackerlése – a webes technológia használata és manipulálásának lehetőségei a választási kampányokban: mit tett és tehetett volna a magyar Anonymous csoport, mit tehetünk az állampolgárok biztonságtudatosságának fokozásáért?

A kétnapos ITBN konferencia még számos izgalmas programot és előadást ígér az érdeklődőknek, amelynek a helyszíne ismét a Cinema City Aréna mozi.

További információt a programról vagy a regisztrálási lehetőségről a www.itbn.hu oldalon talál.

Azóta történt

  • Hacktivity 2013. második nap

    A második napon érezhetően kevesebben voltak, de a fél tízes kezdés mindenképpen emberbarát időpontnak minősíthető, és megfelelő volt az előző este későn fekvők számára is.

  • Magyarországi Web Konferencia 2013

    A konferencián szinte minden elhangzik majd az aktuális webes trendekről, technológiákról, tippekről, trükkökről.

  • Art of projects – nemzetközi projektmenedzsment konferencia Budapesten

    Színvonalas szakmai konferenciával ünnepli fennállásának tizedik évfordulóját a PMI Budapest, a projektmenedzsment egyik vezető hazai szervezete.

Előzmények